nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kik azok az amazonok?
Félmellű vagy nagy mellű nők?

Hiába minden: már a régi görögök is amazonok voltak...

nyest.hu | 2015. június 9.
|  

A harcias, férfiasan viselkedő nőket ma is sokszor amazonoknak nevezik. Az amazonokat a görög mitológiából ismerhetjük, de valószínűleg nem fiktív alakok, hanem egy valóban létező csoport lehetett a kis-ázsiai Pontuszban. Az amazonok íjjal és nyíllal harcoltak, éppen úgy, mint a férfiak. Istenüknek főként Árészt, a harc és a viszály istenét, illetve Artemiszt, a vadászat istennőjét tisztelték. Állítólag csupa nőkből álló társadalmat alkottak; úgy maradtak fenn, hogy a leigázott népek legrátermetebb férfijaival közösültek, majd a férfiakat meggyilkolták. A megszülető gyermekek közül a lányokat harcosnak nevelték, a fiúkat pedig vagy megölték, vagy szolgává tették. De honnan származik az amazon elnevezés, és mit jelenthet?

Az amazon szó eredete elég rejtélyes; többféle etimológia is olvasható, de egyik mellett sem találtunk meggyőző bizonyítékokat. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, a TESz. rövid szócikkben emlékezik csak meg róla; 1600 körülre adatolja az első fennmaradt magyar írásos előfordulást. A magyarba – ahogy nyilván több európai nyelvbe – természetesen a latinból került, oda pedig a görögből. Minden nyelvben ’harcias / férfias nő’ jelentésben használatos.

Amazon
Amazon
(Forrás: Wikimedia Commons / RsAzevedo)

Az angol Wikipédia azonban részletesebben foglalkozik a szó eredetével, és többféle elméletet is közöl a szó etimológiájával kapcsolatosan, bár leszögezi azt is, hogy egyik sem bizonyított, tehát a szó bizonytalan eredetű. Az egyik feltevés szerint az iráni *ha-mazan- tőből származik, amely ’harcos’-t jelent. A hettitakutató Friedrich Cornelius azonban azt állítja, hogy volt egy Azzi nevű terület a Fekete-tenger partján, Pontuszban a Thermodon és az Iris folyók deltájánál. Szerinte az amazonok erről a területről kapták a nevüket: ’nők az Azzi vidékéről’. Egy harmadik elmélet szerint az elnevezés egy görög szóképzés a *ṇ-mṇ-gw-jon-es alakból, ami azt jelentette, hogy ’férj nélküli, férfi nélküli’; de ezt később valószínűtlennek minősítették.

A legérdekesebb etimológia már az ókori görög időkben népszerű volt: e szerint a szó egy fosztóképzőből és a ’mell, emlő’ jelentésű szóból áll össze: a- (ἀ-) és mazos (μαζός), azaz ’mell nélküli’. Ennek az etimológiának a hátterében az a legenda áll, amely szerint az amazonok levágták vagy leégették jobb mellüket,hogy az ne zavarja őket az íj kifeszítésében. A képzőművészeti ábrázolásokban azonban nem találjuk nyomát annak, hogy az amazonok valóban ilyen módon megcsonkították volna magukat.

Noomi Rapace Lisbeth Salander szerepében
Noomi Rapace Lisbeth Salander szerepében
(Forrás: Wikipédia)

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb példányszámban eladott bestsellerében, a Millennium-trilógiában a szerző, Stieg Larsson valóban egy modern kori amazont formált meg Lisbeth Salander alakjában. A regényfolyam egy pontján ő még azt is hozzáteszi az etimológiához, hogy az amazon szó elején levő a- – egyes nyelvészek szerint – nem feltétlenül fosztóképző, így lehet, hogy az amazon nem ’mell nélküli’-t, hanem éppen ’kivételesen nagy mellű’-t jelent. És tényleg: a regény második kötetében Lisbeth, akinek igencsak alulfejlettek a mellei, műmelleket csináltat magának...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 El Vaquero 2015. június 12. 19:04

A másfél kimaradt.

2 El Vaquero 2015. június 12. 18:59

A félmellű nőknek hány mellük van? Egy fél, két fél, egy egész. Esetleg ha PISA-teszten kérdezik, akkor a 3/4 is válaszlehetőség.

 

Egyébként a mai nők is amazonok, minden elemet hoznak, a férfi ellenség, közösülés után halál rá, vagy legyen belőle eltartó rabszolga, hadd gürcöljön 7/24, és pusztuljon bele nyugdíjkorhatár előtt.

1 mederi 2015. június 9. 20:51

A szituáció:

"Mi férfiak akár ezen, akár azon a véleményen vagyunk, előbb utóbb megegyezünk. De a nők! Mindig amazon a véleményen vannak (ami mellesleg marhaság), és körömszakadtáig harcolnak a nézeteikért! Hiába na, amolyan harcias amazonok!" :)

Információ
X