nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nagy twitteri forradalom

Matt Stewart, a San Franciscó-i regényíró sehogy sem talált kiadót „The French Revolution” (A nagy francia forradalom) című regényének, így újszerű módon, a Twitteren kezdte el közzétenni – számolt be róla a Le Figaro.

nyest.hu | 2009. július 15.
|  

A csalafinta amerikai így ingyen és nagy közönség előtt tudja tesztelni íráskészségét. A regényt stílszerűen július 14-én, a franciák nemzetközi ünnepén kezdte folytatásokban, azaz tweetenként (= 140 karakterenként) publikálni. „Tudtommal én vagyok az első, aki egy egész regényt megjelentet a Twitteren” – mondta (bár ebben némileg téved: két becsvágyó amerikai fiatal hasonló ambíciókkal, bár más módszerekkel indította útnak a Twitterature nevű projektet).

A történet egy San Franciscó-i család történetét meséli el, akik – az író szavait idézve – „meglelik a helyüket a történelemben”, de minden bizonnyal összefügg majd a címében szereplő, egész Európát felforgató eseménnyel. Az író maga „szociológiai kísérletnek” tartja a regény ilyetén közzétételét – körülbelül 3700 tweetre lesz szüksége a teljes szöveghez.

A történetmesélés folyamatos megakadása miatt persze félő, hogy sokan felhagynak majd az olvasással. Stewart erre is gondolt: a könyv elektronikus formában ingyen is hozzáférhető és elolvasható, illetve 1,99 dollárért, egyben megrendelhető az Amazon.comon. Ha azonban valaki az „első kiadásra” kíváncsi, az itt tudja figyelemmel követni a hősök sorsának alakulását.

Információ
X