nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A digitális jogok aláírói újragondolják a Google könyvkiadási alkuját

A digitális jogok aláírói újragondolják a Google könyvkiadási alkuját, miután az igazságügyi minisztérium ellenezte a korábbi megállapodást.

MTI | 2009. szeptember 21.
|  

A digitális könyvkiadási jogokról több mint két évig tárgyaló szerzők, kiadók és a Google Inc. újragondolja a köztük született egyezséget, miután az amerikai igazságügyi minisztérium ellenezte a több millió könyv online publikálását lehetővé tévő megállapodást.

„Átgondoljuk a minisztérium által kifogásolt részleteket, és várjuk, hogy az eljárás folytatásával válaszolhassunk ezekre” – írta a Google, az amerikai írószövetség (Authors Guild) és az Amerikai Kiadók Szövetsége (AAP) a pénteken kiadott közös közleményükben.

A Google szóvivője arra a kérdése nem válaszolt, hogy a megállapodás aláírói terveznek-e valamilyen változtatást, és azt sem részletezte, hogy a szerződés mely pontjait kifogásolják. Azonban egy másik, vasárnapi interjú szerint a szerzők és kiadók biztosak abban, hogy az október 7-re tervezett meghallgatásig a felmerült jogi kifogásokat tárgyalások útján tisztázhatják.

A Google 2005 óta próbálkozott a könyvek digitális kiadásával, de a szerzők és kiadók külön-külön indított peres eljárásai miatt a feleknek csak tavaly októberben sikerült megállapodniuk.

Az új eljárással az igazságügyi minisztérium a szerződés ellen tiltakozóknak adott hangot. Sokak szerint a megállapodás nincs összhangban a szerzői jogokkal, mások viszont úgy vélik, hogy a kiadók nagyobb árat kérhetnek munkáikért.

Az igazságügyi minisztérium beadványából világosan látszik, hogy az Egyesült Államok is szeretné, ha létrejönne a megállapodás, azonban bizonyos részletek még tisztázásra szorulnak; mint például hogy miként rendelkezzenek azokkal az úgynevezett árva művekkel, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, vagy hogy megfelelően jelen vannak-e a külföldi szerzők is.

A megállapodás a Google Egyesült Államokban elérhető szolgáltatásaira vonatkozik, amely számtalan külföldi szerző munkáját is elérhetővé teszi.
Amerikában az elektronikus könyvek forgalma júniusban elérte a 12 millió dollárt, és ez több mint 150 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

Címkék: Tech, Könyv, Web
Információ
X