nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikor köhögünk a leginkább?

Klasszikus koncerteken kétszer nagyobb valószínűséggel kezdenek el köhögni az emberek, mint a hétköznapi élet során más helyzetkben – állapította meg egy német kutató.

MTI | 2013. február 7.
|  

Andreas Wagener német közgazdász szerint bár kevés statisztika létezik a zavaró jelenségről, a témában született eddigi összes kutatás mégis azt mutatja, hogy a klasszikus koncertre járók körében valamiért különösen megnő a köhögések gyakorisága.

A professzor szerint az eredmények az ilyen koncertekre jellemző átlagközönség demográfiai összetételének figyelembe vétele mellett is érvényesek maradtak. „Jóllehet idősebb emberekről van szó, de még így is olyan jelentős a mennyisége a többlet-köhögéseknek, hogy arra mindenképpen magyarázatot kell adni”  idézte Wagenert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Ami még inkább meglepő, hogy a jelek szerint bizonyos zenék jobban irritálják a közönség torkát. „A 20. század klasszikus zenei örökségének modernebb darabjai, és a csendesebb, lassúbb tételek azok, amelyeket a legtöbbször megzavar a közönség. A köhögési inger ráadásul olykor, mintha valami mintát követve, lavinaként vagy vízesésszerűen söpör végig a hallgatóságon”  magyarázta a professzor.

A szakembernek eddig nem sikerült magyarázatot találni a jelenségre. „Nehéz különbséget tenni aközött, hogy valaki szándékosan köhög, ezzel mintegy hangot adva a véleményének a zenével kapcsolatban, vagy csupán reflexből cselekszik, mert éppen kapar a torka” – hangoztatta Wagener.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 geff10 2013. február 8. 13:27

Szerintem az oka az, hogy ha az egyik köhög, akkor gyorsan a többiek is, akik úgy érzik, hogy kicsit kapar a torkuk, hogy ne később zavarjanak, hanem akkor már lerendezik ők is. Meg eszükbe jut, hogy nem kell visszafolytaniuk.

Információ
X