nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Michelangelo és az ufók

A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.

MTI | 2012. január 1.
|  

Nem a legesztétikusabb, de hasznos írta a L'Osservatore Romano szentszéki napilap a Michelangelo festette kápolnában felszerelt műszerekről.

Aki mostanában jár a Vatikáni Múzeumban és az ember teremtésének jelenetére kíváncsi, a Sixtusi-kápolna mennyezetén, a festmények előtt ide-oda mozgó fekete csöveket is észrevesz. Az olasz sajtó máris elnevezte őketijesztő űrbéli lénynek.

Hi-tech szemek ezek: harminchat a levegőben lóg, tizennégyet a freskókeretekben rejtettünk el” – magyarázta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. Az 1980-1999 között restaurált Sixtusi-kápolnát 2010-benporolták le utoljára, de az évente több mint négymillió látogatót fogadó kápolna falai folyamatos karbantartásra szorulnak. Most cserélték ki az 1983-as klímaberendezést, a szenzorok pedig a hőmérséklet és a páratartalom változását jelzik a kápolna különböző magasságában, valamint a freskókra letelepedő porszemcsék vastagságát és összetételét. A látogatók kibocsátotta szén-dioxid koncentrációját is mérik.

A Sixtusi-kápolnának sokkal több látogatója van, mint a Vatikáni Múzeumnak, mivel a látogatók többsége a múzeumon való végighaladás során gyakran kétszer, háromszor is visszatér a kápolnába, mely így a múzeum legjelentősebb termévé válik és kiemelt védelemre szorul” – mondta Paolucci.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X