nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi történik az agyunkban, amikor értelmezzük más emberek viselkedését?

Az ELTE-PPK által szervezett Kognitív Szeminárium április 3-án folytatódik Dana Samson előadásával.

nyest.hu | 2015. április 2.
|  

A Kognitív Szeminárium 2015. április 3-án folytatódik az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. A következő előadást Dana Samson, a Université catholique de Louvain (UCL, Leuveni Katolikus Egyetem) kutatója tartja Unpacking the cognitive and neural processes underlying Theory of Mind (A tudatelmélet kognitív és idegrendszeri háttere) címmel.

Amikor értelmezni próbáljuk más emberek viselkedését, általában mentális állapotaikat idézzük fel, úgymint a szándékaikat, hiedelmeiket vagy az érzelmeiket. Ez egy olyan képesség, amelyre a „tudatelmélet” gyűjtőfogalommal hivatkoznak.

Az előadás bemutatja, hogy milyen szerepet játszik a neuropszichológia a tudatelmélet kognitív és idegrendszeri alapjainak feltárásában, miként segíthetnek a szerzett agyi sérülésekkel rendelkező felnőttek esetei elkülöníteni a különböző mechanizmusokat az elmeolvasás hátterében.

Mi történik az agyunkban, amikor értelmezzük más emberek viselkedését?
Forrás: Wikimedia Commons / LadyofHats

Dana Samson az előadás első részében olyan esetekről számol be, amelyekben a páciensek szelektív deficitet szenvednek az én-perspektíva gátlásában, és bemutatja, hogy deficitjük nem magyarázható meg az általános kognitív kontroll nehézségeivel. Az előadás második részében olyan esetekről lesz szó, amelyekben a páciensek szelektív deficitet szenvednek más emberek hiedelmeinek spontán követésében: az eredményeket Samson a hiedelmek feldolgozásának automatizmusáról szóló jelenlegi vita fényében dolgozza fel.

Időpont: 2015. április 3. 10:30

Helyszín: ELTE PPK (1064 Budapest, Izabella utca 46. 403.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X