nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nők agyának összeköttetései jobbak, mint a férfiaké

Az ELTE Matematikai Intézetében közel száz alany agygráfját vizsgálták: a kutatások szerint a nők agyának összeköttetései sok szempontból „gazdagabbak”, mint a férfiak esetében. Az úttörő eredményeket a PLOS One folyóirat közölte.

nyest.hu | 2015. július 6.
|  

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja közel száz alany agyi kapcsolatait leíró agygráfját vizsgálta: a kutatások szerint a nők agyának összeköttetései sok szempontból „gazdagabbak”, illetve „jobbak”, mint a férfiak esetében. Az úttörő eredményeket a PLOS One folyóirat 2015. július 1-jén közölte.

A képeken az agyi MRI felvételek feldolgozásának egy köztes lépése, az idegpályák fehérállománybeli lefutása látható. Észrevehető, hogy az idegrostok az agy külső részein az agyból „kifelé” állnak. Ez azért van, mert a képeken a fehérállománybeli rostok láthatók, és az agy külső részein az agykéreg található (ez nincs a képen ábrázolva), az agykéregben kezdődnek és itt érnek véget az ábrázolt idegrostok. Ebből készült az agygráf úgy, hogy két agykérgi szürke állománybeli területet összekötöttek egy gráféllel, ha van köztük a képen is látható idegrost.

Az régóta ismert statisztikai tény, hogy a férfiak agyának átlagos mérete és súlya nagyobb, mint a nőké, valamint a kutatók eddig is tudták, hogy az agy szürkeállományának a fehérállományhoz való térfogataránya a férfiaknál átlagosan nagyobb, mint a nőknél.

Az ELTE kutatói az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project adataival dolgoztak, a nagy mennyiségű és kiváló minőségű diffúziós MRI felvételből korábban 96 teljes agyi felvétel konszenzusgráfját mutatták be. Az elkészült gráfokat most a gráfelmélet eszközeivel elemezték: kiderült, hogy a nők agygráfjai átlagosan több gráfélet (azaz összeköttetést) tartalmaznak, mint a férfiak esetében.

A nők agyának összeköttetései jobbak, mint a férfiaké
Forrás: ELTE

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának munkatársai, Szalkai Balázs és Varga Bálint Grolmusz Vince professzor vezetésével – azt is megmutatták, hogy mind a jobb, mind pedig a bal agyféltekén belül, akárhogyan is osztjuk ketté az agyféltekét két egyforma részre, a két rész között futó kapcsolatok minimális száma – amit minimális kiegyensúlyozott vágásnak is neveznek – a nők esetében nagyobb. Ezt a mutatót régóta használják – többek között – számítógépes hálózatok minőségének leírására: annál jobb egy hálózat, minél nagyobb ez az érték. A kutatásokból az is kiderült, hogy a nők agygráfja jobb nagyítógráf, mint a férfiaké. Mind a minimális kiegyensúlyozott vágás mérete, mind pedig a jobb nagyítógráf tulajdonság az agy belső, mély, „gazdagabb” kapcsolataira jellemző.

A nők agyának összeköttetései jobbak, mint a férfiaké
Forrás: ELTE

További érdekesség, hogy eddig számos publikációban jelent meg, hogy a „férfiak esetében – átlagosan – a szürkeállomány fehérállományhoz való aránya magasabb, mint a nőknél”. Ez a kijelentés ekvivalens azzal, hogy „a nők esetében – átlagosan – a fehérállomány a szürkeállományhoz való aránya nagyobb, mint a férfiaknál”. „Ha figyelembe vesszük azt, hogy – erős leegyszerűsítéssel – az agy fehérállományát az agyi kapcsolatokat fenntartó idegrostok alkotják, azt kaphatjuk, amit a csoportunk bizonyított: a nők esetében a relatíve nagyobb fehérállományban több kapcsolat köti össze a szürkeállomány területeit, mint a férfiak esetében” – tette hozzá Grolmusz Vince professzor.

A nők agyának összeköttetései jobbak, mint a férfiaké
Forrás: ELTE

Az eredeti közlemény

Graph Theoretical Analysis Reveals: Women’s Brains Are Better Connected than Men’s

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 korhely 2015. július 6. 21:50

"A nők agyának összeköttetései jobbak, mint a férfiaké"

- vagy éppen rosszabbak?

Tudvalévő, h. "Az élet első néhány évében másodpercenként 700 új idegi kapcsolat alakul ki. A gyors növekedés ezen szakasza után a kapcsolatok száma ritkulni kezd az ún. „gallyazás” folyamatán keresztül, annak érdekében, hogy az agy áramkörei hatékonyabbak legyenek."

A nőknél esetleg tökéletlenül zajlik le az idegrendszer hatékonyabb működését biztosító érési folyamat, a diszfunkcionális agyi összeköttetések eltávolítása?

A szerzőnek mindenesetre konyítania kellene vmicskét az idegtudományokhoz, és az idevágó alapismereteket az olvasó elé kellene tárnia, hacsak nem szándékosan szexista propagandamunkának szánta a cikket.

Idegsejt-kapcsolatok az agyban

www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10333/az-agymukodes-rendszere

Development of Axon-Target Specificity of Ponto-Cerebellar Afferents

journals.plos.org/plosbiology/article?id...journal.pbio.1001013

A koragyermekkori fejlődés tudománya

www.romachildren.com/wp-content/uploads/...8/inbrief-ecd_HU.pdf

3 Krizsa 2015. július 6. 20:38

@mederi: Is-is. A Jelenlegi Civilizációban - J.C.

(ami legalább 5 ezer éves) nagyon eltorzult a dolog.

A férfi még mindig kitart a fizikai erőfölényen alapuló sz.. úrhatnámkodása mellett, a nő viszont megtanult még színlelősebbnek, ravaszabbnak és jellemtelenebbnek lenni, mint a férfi. Igaz, hogy a férfit is csak a szemellenzős beképzeltsége gátolja abban, hogy egy szintre jusson csalás tudományban.

Na, nekem ebben szerencsém volt... apám nevelt egyedül. Mindezt el is mondta már néhány éves koromban. A többire meg magamtól is rájöttem. Szóval én a "nőiességet", amit megvetettem, meg se tanultam soha. Pasas mindig több volt, mint ami kellett, férj is több akart lenni, mint ami kellett. Pedig én csak egy normál átlagos nő voltam, és még kencefice se. Igaza volt apámnak. Hátrányom semmi nem lett ebből, csak rengeteg előny. Állóképesség, senkinek nem hiszek semmit, két diploma plusz-plusz, négy gyerek, kutatói állás, utána meg a mostani... Mire legyek szerény? Sikerült kinőnöm a J.C.-ből.

2 mederi 2015. július 6. 18:18

Az absztrakt linkje:

braingraph.org/download-pit-group-connectomes/

Ha valakit érdekel, magáért a cikkért "biza" fizetni kell..

Én biztosan nem értenék belőle szinte semmit, akkor meg miért örüljek a kiváló női-agyi összeköttetéseimnek.. :)

1 mederi 2015. július 6. 17:59

És így néz ki a "csavaros ész".. :)

www.humanconnectomeproject.org/gallery/

Akkor mi is van ezek után a "szőke nő szindrómával"..? :):)

Információ
X