nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A rágás segít gondolkodni

A rágás nem csupán az emésztésre, a fogazatra hat, hanem még az arcformát is tartósan megváltoztathatja, mindezen túl pedig jótékonyan hat a gondolkodásra – erősítette meg a tézist egy újabb, japán kutatás.

MTI | 2013. április 5.
|  

A kísérleti alanyok felével rágógumit rágattak gondolkodást igénylő feladatok elvégeztetése alatt a japán Radiológiai Tudományok Országos Intézetének tudósai. A rágóknak 10 százalékkal gyorsabban járt az eszük, mint a tanakodás közben nem rágógumizó kontrollcsoport tagjainak. A kutatók mágneses rezonanciával vizsgálták az alanyok agyát, és arra jutottak, hogy nyolc részt is érint a rágás, főként mozgásirányító és -összehangoló területeket, és általában gyorsítja a reagálást.

A The Daily Mail című brit lap megjegyzi, hogy bár a „klasszikus mérce” szerint 20-szor ajánlott megrágni minden falatot lenyelésük előtt a könnyebb emésztés végett, valójában annyiszor rágjuk meg, amennyi az adott ételhez szükséges. Nagy-Britanniában a 19. század második felében a falatonkénti 14-szeri rágásra esküdtek, de természetesen senki sem számlálgatta, mindenki ösztönösen evett – ahogy manapság is – a téma szakértőit kivéve. Brit táplálkozáskutatók számításai szerint naponta 800-1400-szor rág az ember.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X