nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a mokka?

Van olyan, hogy egy szó jelentését sejtjük, ám pontos jelentését nem tudjuk. Különösen, ha önállóan nem is találkozunk vele.

Fejes László | 2015. július 24.
|  

Bizonyára olvasóinkban is felötlött már a kérdés: mi lehet az a mokka? Az sejthető, hogy a kávéhoz van köze: erre utal a mokkáskanál, mokkáscsésze, mokkacukor elnevezés. De magát a mokka szót önállóan nem szoktuk használni.

Nos, a mokka elnevezés eredetileg a kávéra vonatkozott, pontosabban a törökösen elkészített kávét jelölte. A török kávé úgy készül, hogy a forró vízbe teszik a kávéőrleményt, és ezt néhányszor – általában háromszor – felforralják. Ez az elkészítési mód nemcsak a törököknél, de  a Balkánon és az araboknál is népszerű, sőt a kilencvenes évekig Csehországban és Szlovákiában is ez volt a kávékészítés legnépszerűbb módja. A módszer hátránya, hogy a kávé igen zaccos marad, így a fogyasztáshoz előbb le kell ülepíteni, és az alját is óvatosan kell inni, nehogy felhörpintsük a zaccot is.

Mokka mokkáscsészében, mokkacukorral
Mokka mokkáscsészében, mokkacukorral
(Forrás: Wikimedia Commons / Silverije / GNU-FDL 1.2)

Az elnevezés mocha formában elterjedt angol nyelvterületen is, de ott tejes-csokoládés kávét jelent. Ez a típus Magyarországon inkább mocacino [mokacsínó] néven ismert, ez az olasz mocha [moka] kicsinyítő képzős változata. A mocha egy kávébabfajtát is jelölhet.

Maga a szó a jemeni Mokha városának nevéből ered. Erről kapta nevét a kávébab, illetve a belőle készített ital is. Sajnos az nem tisztázott, hogy a város neve honnan ered.

Mokka
Mokka
(Forrás: Molnár Ágnes)

Olvasóinknak elárulhatjuk, hogy Mokkának hívják a több cikkünkben is felbukkanó drótszőrű tacskót is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X