-
mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...2021. 04. 04, 10:26 Miért nyúl a nyúl?
-
mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...2021. 04. 04, 09:32 Dob és dob
-
mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...2021. 04. 01, 10:02 Hentel-e a hentes?
-
mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM2021. 04. 01, 09:59 Hentel-e a hentes?
-
mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...2021. 04. 01, 09:31 Hentel-e a hentes?
Nyelvről vitatkozik kollégáival?
Kételyei támadtak?
Kálmán László nyelvész olvasóink égető kérdéseire válaszol:
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
- Mit állítsunk?
Olvasgassa itt a rovat korábbi cikkeit is!

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Van olyan, hogy egy szó jelentését sejtjük, ám pontos jelentését nem tudjuk. Különösen, ha önállóan nem is találkozunk vele.
Bizonyára olvasóinkban is felötlött már a kérdés: mi lehet az a mokka? Az sejthető, hogy a kávéhoz van köze: erre utal a mokkáskanál, mokkáscsésze, mokkacukor elnevezés. De magát a mokka szót önállóan nem szoktuk használni.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Nos, a mokka elnevezés eredetileg a kávéra vonatkozott, pontosabban a törökösen elkészített kávét jelölte. A török kávé úgy készül, hogy a forró vízbe teszik a kávéőrleményt, és ezt néhányszor – általában háromszor – felforralják. Ez az elkészítési mód nemcsak a törököknél, de a Balkánon és az araboknál is népszerű, sőt a kilencvenes évekig Csehországban és Szlovákiában is ez volt a kávékészítés legnépszerűbb módja. A módszer hátránya, hogy a kávé igen zaccos marad, így a fogyasztáshoz előbb le kell ülepíteni, és az alját is óvatosan kell inni, nehogy felhörpintsük a zaccot is.
Az elnevezés mocha formában elterjedt angol nyelvterületen is, de ott tejes-csokoládés kávét jelent. Ez a típus Magyarországon inkább mocacino [mokacsínó] néven ismert, ez az olasz mocha [moka] kicsinyítő képzős változata. A mocha egy kávébabfajtát is jelölhet.
Maga a szó a jemeni Mokha városának nevéből ered. Erről kapta nevét a kávébab, illetve a belőle készített ital is. Sajnos az nem tisztázott, hogy a város neve honnan ered.
Olvasóinknak elárulhatjuk, hogy Mokkának hívják a több cikkünkben is felbukkanó drótszőrű tacskót is.