-
Sándorné Szatmári: Szerintem beszűkül a gondolkozás féleségek korábbi sokasága, míg a tere, ahol keresgélni l...2024. 03. 25, 09:02 Hogyan alakul át az olvasás?
-
Sándorné Szatmári: Ezek a modellek tehát (micsoda véletlen) fékezik a "féknyúz" terjedését ..? :)2024. 03. 12, 18:39 Álhírek felsimerése nyelvi modellek...
-
Sándorné Szatmári: @cikk: Véleményem eltekintve a konkrét (pl. összeesküvés) példától: -Működő nyelvelméleti ...2024. 03. 10, 09:31 Titkos víziók vagy vizionált titkok?...
-
Sándorné Szatmári: A cikk szerint a nyelv fontos jellemzője, hogy a szavak jelentése kommunikációs helyzeteke...2024. 03. 01, 09:37 Diszkriminált állatok
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Amit írsz, nyilván én is észre veszem.. A jelentés és tartalom ugyanakkor rávil...2024. 02. 23, 21:02 Nyelvek születése és terjedése
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
A kávéból készült tea fából vaskarikának tűnik, pedig állítólag mindkét népszerű italnál finomabb és egészségesebb.
Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea – állítják a szakemberek. A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz. A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. Az alacsony koffeintartalommal bíró főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező Aaron Davies – aki a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa és egyben kávészakértő is – elmondta, hogy a kávécserje leveléből készült tea nagy népszerűségnek örvend az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Mint hozzátette, az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt. Az oldal az ajánló után folytatódik...
Az intézmény gyűjteményeiben kutatva Davies olyan kávécserjelevélből készült tea mintáira bukkant, amelyek nagyjából száz évvel ezelőttről származnak. Korabeli beszámolók alapján a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes „felfrissíteni az agyat”. A különleges teának emellett frissítő hatást is tulajdonítottak, habár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték. A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.
(Forrás: Wikimedia Commons / .janneok / GNU-FDL 1.2)
Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb – szintén megannyi jótékony hatással bíró – antioxidáns is. A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. A nyersolaj után a kávébab jelenti a világ második legértékesebb nyersanyagát, amelyből évente nagyjából nyolcmillió tonnát takarítanak be.