nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a globális nevelés?

Mintegy 150 hazai oktató részesülhet díjmentes továbbképzésben március és július között egy Európai Uniós projekt keretében. A képzés célja, hogy közvetítse a globális nevelés szemléletrendszerét a pedagógusok számára, amelynek segítségével tantárgytól függetlenül építhető bele a tanmenetbe a globalizációval kapcsolatos kihívások megbeszélése, közös átgondolása.

nyest.hu | 2014. február 14.
|  

A globális nevelés oktatási szemlélet, amelyet az a tény hívott életre, hogy a mai ember egyre erőteljesebben globalizálódó világban él és cselekszik. Központi témái közé tartozik a fenntarthatóság, az emberi jogok, a szegénység, a méltányos kereskedelem, az interkulturális párbeszéd és a vallási tolerancia, az aktív polgárság és a békére nevelés. A diákokat felelősségvállalásra ösztönzi, és arra, hogy foglalkozzanak a saját identitásuk és életmódjuk kérdéseivel.

A diákok mindennapi életük során is találkoznak a globalizáció előnyeivel és hátrányaival egyaránt. A globális nevelés célja, hogy a diákok kontextusba tudják helyezni azokat a jelenségeket, amelyek abból fakadnak, hogy ők maguk is egy globális társadalom részei. „Fel kell tenniük a kérdéseket, hogy honnan származnak a minden nap fogyasztott termékek, árucikkek vagy akár információs tartalmak. Csak akkor tudnak felelős döntéseket hozni a mindennapjaikban, ha tisztában vannak a globális jelenségek okaival és következményeivel, gazdasági, szociális környezeti szinten egyaránt” – mondja el az oktatási szemlélettel kapcsolatban Nagy Balázs, az Anthropolis Egyesület

Anthropolis EgyesületA 2002-ben kulturális antropológusok által alapított Anthropolis Egyesület kiemelt céljai a globális egyenlőtlenségek és igazságtalanságok elleni küzdelem és a kritikus globális állampolgári attitűd elfogadtatása. Az egyesület 2006-ban elindított GlobEdu projektje a korábbi években megkezdett szemléletformáló tevékenység folytatása, amely arra irányul, hogy elősegítse a magyarországi iskolai és iskolán kívüli oktatás perspektívájának, módszereinek megújulását, a globális nevelés nemzetközi gyakorlatának és tapasztalatainak hazai elfogadtatását, és a globális tudatosság iránti igény erősítését célozza. Az Egyesület üzemelteti az első hazai globális nevelés tudásközpontot, illetve Anthropolis címmel tematikus társadalmi-kulturális folyóiratszámokat ad ki. Az Anthropolis 2010 óta foglalkozik a digitális történetmesélés módszerének hazai oktatásával, elterjesztésével. Az Egyesület kiterjedt hazai és külföldi kapcsolathálóval rendelkezik.

programvezetője. A szervezet szemléletformáló tevékenysége éppen arra irányul, hogy a hazai oktatásban széles körben jelenjen meg a globális dimenzió, támogatva ezzel az oktatásban részvevők felkészülését a globális világ kihívásaira.

Az Anthropolis által szervezett „Globális Tanár” program egy többlépcsős nemzetközi tanár-továbbképzési rendszer, amelynek keretében idén március és július között mintegy 150 tanár vehet részt a továbbképzésben. A program első szintje egy egynapos képzésen való részvétellel érhető el. A képzés hozzásegíti a résztvevőket, hogy érzékenységük növekedjen és tudásuk bővüljön egy igazságosabb és fenntarthatóbb Földről szóló szemléletről, hogy gyakorlati példákon keresztül betekintést nyerhessenek a kapcsolódó módszertanba, sikeresen alkalmazhassák a kritikus gondolkodást és az aktív globális polgárságot előmozdító oktatási megközelítést.

Mi az a globális nevelés?
Forrás: nyest.hu

„Globális Tanár” 2013 – 2015

A „Globális Tanár” program egy többlépcsős nemzetközi tanár-továbbképzési rendszer. A projekt célja, hogy egy Angliában kifejlesztett háromszintű tanár-továbbképzési program első szintjét vezesse be a résztvevő partnerországok (Anglia, Írország, Lettország, Magyarország) tanár-továbbképzésébe. Az általános és középiskolai tanároknak szóló képzés elméleti és gyakorlati ismerteteket nyújt a globális nevelés szemléletéről. A képzés során megszerezett új ismeretek tanári gyakorlatba való átültetését a képzéshez kapcsolódó magyar nyelvű kézikönyv is segíti. A projekt hosszú távú célja, hogy egy összeurópai, sztenderdizált tanár-továbbképzési rendszer alapja legyen a globális nevelés témakörében.

„A globális nevelés szemlélet előnye, hogy az új fogalmakat gyakorlatilag bármely tantárgy keretében át lehet beszélni. Az elvet elsajátító pedagógusok saját tanmenetük szerint iktathatják be a megvitatandó pontokat az idegen nyelvi óráktól kezdve a matematikán, fizikán át akár egészen a testnevelésig és az énekig. Ha belegondolunk, valamennyi tantárgynak van olyan érintkezési pontja, amely valamilyen módon kapcsolódik a globalizálódó világhoz” – mutat rá Nagy Balázs.

A képzésre gyakorló tanárok egyénileg, de akár csoportosan is jelentkezhetnek. Igény esetén a jelentkezés előtt az egyesület munkatársai személyes bemutatót tartanak a képzésről az iskolákban.

A program az Európai Unió EuropeAid programjának támogatásával és a Külügyminisztérium NEFE Főosztályának társfinanszírozásával valósul meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X