nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudatos jelenlét a stressz és a kiégés ellen

A tudatosságot segítő meditációs gyakorlatok segítségével csökkenthető a stressz és megelőzhető a kiégés a pedagógusok esetében – derült ki egy új kutatásból.

nyest.hu | 2013. szeptember 2.
|  

Egy új kutatás szerint a tanárok sztressz-szintje csökkenthető, ha a rendszeresen alkalmazzák a „tudatos jelenlét” (mindfulness) technikát; és ezáltal a kiégés is elkereülhető – számol be az eredményekről a Science Daily. A kutatás részleteiről a Mind, Brain and Education című tudományos folyóiratban publikált tanulmányt a vizsgálatok vezetője, Lisa Flook.

A mindfulness, amit a magyar szakirodalom tudatos jelenlétként szokott emlegetni, egy évszázados buddhista meditációs technika szekularizált változata. Célja az összpontosítás növelése, illetve az empátia és más szociális érzelmek fejlesztése a gondolatok és a különböző külsődleges ingerek, testi érzetek tudatosítása által.

Azt mindenki elismeri, hogy a pedagógusoknak kulcsfontosságú szerepük van a gyerekek nevelésében, szocializációjában, így komoly szerepük van abban, hogy gyermekeink mennyire érzik jól magukat. Ennek ellenére a tanárok emelkedő stressz-szintjéről, és a kiégés problémájáról manapság is igen kevés szó esik. Pedig ezek a problémák világszerte jelen vannak, és befolyásolják az óvodai és az iskolai oktatás-nevelés minőségét, és gazdasági következményeik sem elhanyagolhatóak. Éppen ezért nagy a jelentősége a Flook által tesztelt módszer eredményességének.

A kísérlethez tizennyolc önkéntesen jelentkező pedagógust toboroztak; nekik részt kellett venniük egy jól ismert és széles körben elfogadott mindfulnesstechnika-alapú stressz-csökkentő tréningen. A képzés időbeosztását és felépítését igyekeztek a leginkább az általános iskolai alsós pedagógusok speciális igényeire szabni. Ez volt az első alkalom, hogy kifejezetten tanároknak tartottak a tudatos jelenlét technikáját fejlesztő kurzust, majd szisztematikusan megvizsgálták annak a tanítási gyakorlatra tett hatásait. „Olyasmit akartunk nyújtani a tanároknak, ami a hétköznapi tanítási gyakorlatban kézzelfoghatóan segít” – mondta el Flook, aki maga is pedagógus és pszichológus.

Meditáció
Meditáció
(Forrás: Wikimedia Commons / Jonn Leffmann / CC BY 3.0)

A tréningen részt vevő pedagógusokat a kurzus után arra kérték, hogy egy 15 perces meditációt végezzenek otthon nap mint nap. A kurzus alatt megtanultak olyan egyszerű stresszkezelő és -megelőző stratégiákat is, amelyeket akár a tanórákon is tudtak alkalmazni. Ilyen például a „dropping in” technika, amely lehetővé teszi, hogy a lélegzetvételünkre, vagy más fizikai érzetekre, a gondolatainkra és az érzelmeinkre tudjunk figyelni egy igen rövid időre. A tréning részei voltak olyan gyakorlatok is, amelyek tanárok saját, kihívást jelentő tapasztalatainak elfogadó tudatosítását célozták meg.

A kutatásban elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hatékonyak a mindfulness technikák a tanításban, mennyire befolyásolták a tanárok mindennapjait az újonnan megismert gyakorlatok. A tudósok azt találták, hogy azoknak a tanároknak, akik részt vettek a tudatos jelenlét kurzuson, csökkent a stressz-szintjük, ezzel együtt fejlődtek a tantermi szervezői munkában és jobban elfogadták magukat olyannak, amilyenek. Azok a tanárok viszont, akik nem vettek részt a tréningen, emelkedett stressz-szintet mutattak, és a tanév végére a kiégés tüneteit produkálták. Mindez – mondják a kutatás vezetői – elegendő bizonyítékul szolgál arra, hogy a mindfulness-technikák alkalmazsa eredményes a pedagógusok stressz-szintjének csökkentésében.

Forrás

Mindfulness Training Can Help Reduce Teacher Stress and Burnout

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Kerék18 2014. augusztus 4. 13:15

A-a! Nagyon tévedsz! Egy mindfulness tréning, amiről itt írnak szemléletmódot ad. Izgalmas nagyon. Próbáld ki mielőtt véleményt alkotsz! vistaverde.hu/treningek/konfliktus-es-st...erulni-a-pillanatban

1 Pesta 2013. szeptember 3. 12:08

Még egy önszuggesztiós, önámító módszer, ami utat talált a tudományba.

Információ
X