nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Google-útikalauz (nemcsak) filológusoknak
Merre járt Odüsszeusz?

Az ókori világ földrajzát segít megismerni a Google Inc. új projektje.

MTI | 2012. február 29.
|  

A GAP (Google Ancient Places, Google ókori földrajzi helyek) program keretében olyan webes alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel a Kr.e. 500 és Kr.u. 500. közötti időszakból származó klasszikus szövegekből az érdeklődők kikereshetik az antik földrajzi helyekre történő utalásokat – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg,  amelyben egyebek közt a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt. Speciális szoftver segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi. Megkereshetők a program segítségével azok a művek, szövegek is, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak.


Jelenleg még csupán 27 szöveg szerepel a keresőprogramban, de néhány hónapon belül számukat több százra akarják növelni. A GAP ezen felül bekapcsolódik egy tágabb, az antik világgal foglalkozó ingyenes adatbázis-hálózatba, a Pelagiosba. Ennek révén a felhasználók az ókori szövegeken kívül a régészeti leletekkel kapcsolatos információkhoz és történelmi dokumentumokhoz is hozzáférést nyerhetnek.

„Jelenleg nagyon sok ókori szöveg csak az elit intézetek, egyetemek kutatói számára hozzáférhető. A GAP lehetővé teszi egy sokkal szélesebb felhasználói kör számára, hogy megismerje, felfedezze az antik világot” – hangsúlyozta Leif Isaksen, a Southamptoni Egyetem elektronikai és számítástechnikai intézetének kutatója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Yogi 2012. március 1. 21:29

Én eddig úgy tudtam, hogy az Odüsszeia jóval régebbi a szóban forgó határoknál.

Információ
X