nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Virtuális katasztrófaturizmus
Élet nincs, Street View van

Rövid időre hazatérhettek egykori otthonukba a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kiürített japán Namie város lakói hétfőn. A Fukusima prefektúrában található település azután vált világszerte ismertté, hogy a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően a múlt héten virtuálisan bejárható lett az interneten.

MTI | 2013. április 3.
|  

Az atombalesetet megelőző földrengés és cunami által lerombolt település lakói azt követően látogathatnak haza, hogy a japán kormány vasárnap átrajzolta az erőműből szivárgó radioaktív sugárzás miatt kialakított kitelepítési zónákat.

Az eddig lezárt várost a radioaktivitás csökkenésének köszönhetően három zónára osztották, amelyek közül kettőt napközben látogathatóvá minősítettek. Ebben a két zónában lakott az egykoron 21 ezer fős település lakosainak 83 százaléka.

Ugyanakkor azt nem engedélyezték a lakóknak, hogy Namiében éjszakázzanak. Erre egyébként sem lenne sok lehetőségük, mivel a két éve hátrahagyott település épületei romosak, az utakat pedig törmelékhalmok, partra vetett hajók és felborított autók szegélyezik. Ennek ellenére az élet visszatérésének első jeleként a településen hétfőtől ismét működni kezdett az önkormányzati iroda.

A japán kormány reményei szerint 2017-re válhat lehetségessé a lakók visszatérése: addigra végezhetnek a sugármentesítéssel és építhetik újra az infrastruktúrát a két, belépésre biztonságosnak ítélt övezetben. Ezek közül az egyikben jelenleg 20, a másikban 20-50 millisievertre becsülik az éves sugárdózist. A legkisebb bizonyítottan rákkeltő sugárdózis évi 100 millisievert.

 

A Fukusima-1 erőműtől 20 kilométerre található Namie már a kilencedik abból tizenegy – két éve az atombaleset miatt kiürített – fukusimai közigazgatási körzetből, amelyekben a kormány átrajzolta a kitelepítési zónákat. Teljes bejárási tilalom ma már csak az erőmű közvetlen közelében található Futaba településre vonatkozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X