nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Virtuális katasztrófaturizmus
Élet nincs, Street View van

Rövid időre hazatérhettek egykori otthonukba a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kiürített japán Namie város lakói hétfőn. A Fukusima prefektúrában található település azután vált világszerte ismertté, hogy a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően a múlt héten virtuálisan bejárható lett az interneten.

MTI | 2013. április 3.
|  

Az atombalesetet megelőző földrengés és cunami által lerombolt település lakói azt követően látogathatnak haza, hogy a japán kormány vasárnap átrajzolta az erőműből szivárgó radioaktív sugárzás miatt kialakított kitelepítési zónákat.

Az eddig lezárt várost a radioaktivitás csökkenésének köszönhetően három zónára osztották, amelyek közül kettőt napközben látogathatóvá minősítettek. Ebben a két zónában lakott az egykoron 21 ezer fős település lakosainak 83 százaléka.

Ugyanakkor azt nem engedélyezték a lakóknak, hogy Namiében éjszakázzanak. Erre egyébként sem lenne sok lehetőségük, mivel a két éve hátrahagyott település épületei romosak, az utakat pedig törmelékhalmok, partra vetett hajók és felborított autók szegélyezik. Ennek ellenére az élet visszatérésének első jeleként a településen hétfőtől ismét működni kezdett az önkormányzati iroda.

A japán kormány reményei szerint 2017-re válhat lehetségessé a lakók visszatérése: addigra végezhetnek a sugármentesítéssel és építhetik újra az infrastruktúrát a két, belépésre biztonságosnak ítélt övezetben. Ezek közül az egyikben jelenleg 20, a másikban 20-50 millisievertre becsülik az éves sugárdózist. A legkisebb bizonyítottan rákkeltő sugárdózis évi 100 millisievert.

 

A Fukusima-1 erőműtől 20 kilométerre található Namie már a kilencedik abból tizenegy – két éve az atombaleset miatt kiürített – fukusimai közigazgatási körzetből, amelyekben a kormány átrajzolta a kitelepítési zónákat. Teljes bejárási tilalom ma már csak az erőmű közvetlen közelében található Futaba településre vonatkozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X