nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bevésnék a Kölcsey-tudatot

„Kölcsey blogja” elnevezéssel a korabeli stílust és kifejezéseket használó internetes napló írására buzdítják a középiskolás és a felnőtt korosztályt.

MTI | 2015. október 11.
|  

Az MTI nem közli, hogy a Facebookon hol található az induló projekt oldala, és ezt cikkünk beszerkesztésekor nekünk sem sikerült megtalálnunk. A projekt címét sem Álmosd önkormányzatának Facebook-oldalán, sem honlapján nem találtuk. (A szerk.) Kölcsey Ferenc munkásságát elsősorban a fiatalok körében népszerűsítő pályázatot indít a költő, politikus és nyelvújító születésének 225. évfordulója alkalmából Kölcsey.hu címmel Álmosd önkormányzata a Facebookon. A projektet bemutató szerdai álmosdi sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális kormányzat támogatja az álmosdi kezdeményezést, amelynek célja a „Kölcsey-tudat bevésése” a különböző nemzedékek mindennapjaiba.

Hoppál Péter szerint az álmosdi önkormányzat olyan időkben kezdeményezte Kölcsey hagyatékának feldolgozását, népszerűsítését, amikor az értékek melletti kiállás egyre nehezebb, amikor a közösségi lét az internet rabjaivá teszi a fiatalokat. Éppen ezért értékelődik fel ez a projekt, amely a modern technika vívmányaira fogékony nemzedékre épít, jóllehet minden korosztályhoz szól – hangsúlyozta az államtitkár.

Köteles István, Álmosd polgármestere hozzátette: a projekt célja az is, hogy a határszéli falut – ahol Kölcsey Ferenc kisgyermekkorát töltötte, és ahol 1812 és 1815 között gazdálkodott – kimozdítsa alvó település voltából. Ehhez remek alkalom az évforduló – mutatott rá a polgármester.

R. Simor Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának képviselője az október 12-én induló projektről szólva elmondta, hogy valamennyi korosztály számára, három kategóriában hirdetnek pályázatot. Lesz rajzverseny, amelyre a Himnusz ihlette alkotásokat várják a határon innen és túlról. Lesz versmondó verseny, amelyre egyéni és csoportos előadásokat rögzítő videófelvételeket várnak, Kölcsey blogja elnevezéssel pedig a korabeli stílust és kifejezéseket használó internetes napló írására buzdítják a középiskolás és a felnőtt korosztályt.

Vajon milyen szemmel nézne a nevében írt bejegyzésekre?
Vajon milyen szemmel nézne a nevében írt bejegyzésekre?
(Forrás: Wikimedia Commons / Anton Einsle)

Az eredményhirdetést Álmosdon, a Kölcsey-kúriában tartják jövő év január 22-én, a magyar kultúra napján, azon a napon, amikor a kézirat tanúsága szerint 1823-ban Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X