nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudni vagy nem tudni?
Mennyire kell tudnia angolul egy arizonai képviselőjelöltnek?

Alejandrina Cabrera indulni szeretett volna a városi képviselőválasztáson az arizonai San Luis városában, de neve mégsem kerülhet rá a szavazólapokra, mivel a bíróság megállapította, hogy nem tud elég jól angolul.

nyest.hu | 2012. február 3.
|  

Alejandrina Cabrera ügye Amerikában és nemzetközileg is nagy vihart kavart. A spanyol ajkú hölgy a dél-arizonai San Luisban indult a városi tanácsi választásokon, de egy hivatalos bírósági vizsgálat után megtagadták tőle ezt a lehetőséget arra hivatkozva, hogy nem beszél folyékonyan angolul. A nő ezek után fellebbezett az amerikai legfelsőbb bírósághoz a bíró döntése miatt.

A nő ellen San Luis polgármestere indított  bírósági eljárást. Beadványában azt kérte a városi bíróságtól, hogy döntsék el, hogy Cabrerának elégséges-e az angoltudása ahhoz, hogy a négy évre szóló pozíciót a városi tanácsban betöltse. Arizona állam törvényei szerint ugyanis a megválasztott tanácsi tagoknak tudniuk kell angolul. A polgármester szerint Cabrera ennek a követelménynek nem tud eleget tenni.

A nő ügyvédje azonban arra hivatkozott, hogy azt a törvény azt nem mondja ki, hogy milyen magas szintű angoltudás szükséges a köztisztviselői pozíció betöltéséhez. Maga Cabrera a helyi újságnak nyilatkozva elismerte, hogy az angoltudása valóban fejlesztésre szorul, de hangsúlyozta azt is, hogy nyelvtudása megfelelő ahhoz, hogy ellássa köztisztviselői feladatait a határvárosban, ahol – elmondása szerint – a spanyol ugyanolyan gyakran használt nyelv, mint az angol.

A bíróság a nyelvtudás szintjének megállapítására William Eggington elismert szociolingvistát kérte fel szakértőnek. A nyelvész három különböző tesztet végeztetett el a nővel, és ezek eredményei alapján nyújtotta be szakvéleményét a bíróságnak. Az egyik teszt azt vizsgálta, hogy mennyire beszél jól a nő angolul, a második azt, hogy mennyire olvas jól, a harmadik pedig a szövegértését ellenőrizte. A tesztek eredményei alapján Eggington hivatalos véleménye megerősítette azt, hogy a nő angoltudása nem üti meg azt a professzionális szintet, amit a városi tanácsi tagság megkövetelne.

Cabrera ügyvédje szerint azonban védence ellen politikai indíttatású hadjárat folyik. A nő ugyanis korábban megpróbálta elmozdítani székéből a jelenlegi polgármestert, Juan Carlos Escamillát: 2011 áprilisában petíciót terjesztett a városban a városvezető ellen, mivel a városi tanács tizenkét, a város alkalmazásában álló dolgozót bocsátott el kiadáscsökkentésre hivatkozva.

Mindennek ellenére kérdéses marad, hogy milyen mértékben kell tudni angolul egy városi képviselőnek. Érdekes módon maga a polgármester is elismeri, hogy az ő angoltudása is fejlesztésre szorul, mégis úgy gondolja, hogy meg kell akadályozni Cabrerát abban, hogy városi képviselő lehessen. Glenn Gimbut városi ügyvéd pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az angoltudás nemcsak azért szükséges a képviselőséghez, mert azt a törvény előírja, hanem azért is, mert praktikusan a napi ügyintézéshez (például több száz oldalas anyagok átolvasásához és megértéséhez) elengedhetetlen.

A bíró végül úgy döntött, hogy nem engedi Cabrerának  a választáson való indulást. A döntést arra alapozta, amit a szociolingvista a tesztekkel megállapított, illetve amit maga is tapasztalt a tárgyaláson, hogy a nő az angolul hozzá intézett kérdésekre nem tudott megfelelően válaszolni. A nő a döntés ellen fellebbezett. Ahhoz, hogy Cabrera neve rákerülhessen a szavazólapokra, a bíróságnak szerda estig döntenie kellett volna az ügyben, de ez a bírósági ügymenet miatt nem valósulhatott meg.

Forrás

Arizona council candidate fighting to serve her term after rivals say she isn't fluent in English

Arizona Candidate Challenged Over English Skills

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X