nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Mélyponton a szlovák-magyar viszony”

A szlovákiai Híd nevű párt szerint egy megértési alap létrehozásával lehetne javítani a szlovák-magyar kapcsolatokon.

MTI | 2010. április 21.
|  

Egy szlovák-magyar megértési alap létrehozását javasolja a Híd nevű szlovákiai polgári párt. „Szeretnénk hozzájárulni a szlovák-magyar viszony javításához, amely ma a mélyponton van” – jelentette ki Rudolf Chmel, a Híd alelnöke pénteken Pozsonyban azon a sajtóértekezleten, amelyen bemutatták a párt választási programját.

„Az alap célja az lenne, hogy elősegítse a jobb megértést a szlovákok és a magyarok között Szlovákiában, illetve Szlovákia és Magyarország között állami szinten” – pontosított Chmel. „Azt is mondhatjuk – ha úgy tetszik – hogy a szlovák-magyar kiegyezésre törekszünk” – jegyezte meg az alelnök, aki a kilencvenes évek elején Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt, s jelenleg a prágai Károly Egyetem tanára. Chmel hozzátette: a követelmény természetes, hiszen a szlovák és a magyar nép évszázadok óta él egymás szomszédságában, s Szlovákia és Magyarország pedig ma egyaránt tagjai az olyan szervezeteknek mint az Európai Unió, a NATO, vagy a közép-európai regionális visegrádi csoport.

A prágai Károly Egyetem tanára szerint ennek érdekében az alap olyan projekteket támogatna, amelyek elősegítenék a szlovák-magyar megértést. Egyebek között támogatnának közös ifjúsági, kulturális, tudományos vagy sportrendezvényeket. „Lényegében olyan rendezvényekről vagy projektekről lenne szó, amelyek közvetlenül érintik a szlovák-magyar viszonyt” – jegyezte meg.

„Meggyőződésünk, hogy ez néhány év alatt pozitív eredményt hozhatna” – húzta alá Chmel. Kifejtette, hogy a szlovák-magyar megértési alapot az induláskor a két ország költségvetése támogathatná, s számolnak az adományozókkal, a magánszemélyek támogatásával is.

Chmel nem titkolta, hogy a projekt létrehozásánál „egy kicsit” a cseh-német megértési alap is példa volt. Ezt az alapot a kilencvenes évek végén hozták létre, miután Csehország és Németország aláírták a megbékélési nyilatkozatot. A cseh-német megbékélési alap, akárcsak a tervbe vett szlovák-magyar megértési alap leginkább a fiatal generációkat szeretné megszólítani.

A tavaly alakult Híd választási programja 18 kiemelt célt fogalmaz meg. Bugár Béla pártelnök kijelentette, hogy a Híd a lakosság minden rétegét meg kívánja valamilyen módon szólítani. Ivan Svejna, a párt alelnöke szerint gazdasági-társadalmi téren a munkanélküliség csökkentését és az idősek helyzetének javítását helyezi előtérbe a Híd. Pfundtner Edit alelnök pedig arról beszélt, hogy az oktatás terén biztosítani kell a többségi és a kisebbségi iskolák diákjainak az egyenjogú oktatását. Fontosnak nevezte, hogy a kisebbségi diákok jól elsajátítsák a szlovák nyelvet. A Híd szorgalmazni fogja, hogy gyorsítsák fel a Pozsonyt Kassával összekötő déli gyorsforgalmi út építését. Simon Zsolt, alelnök szerint ez egyenlő esélyt biztosítana a déli régióknak az országos gazdasági vérkeringésbe való bekapcsolódásra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X