nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megváltozik az új, forgalomba kerülő pénzérmék felirata

Megváltozik az új, forgalomba kerülő magyar pénzérmék felirata, miután 2012 január 1-jével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik - tájékoztat a Magyar Közlöny legfrissebb, hétfői száma.

MTI | 2011. december 6.
|  

A változtatást a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendelte el.

Az új kibocsátás az 5, a 10, a 20, az 50, a 100 és a 200 forintos címletű érméket érinti. A jövő év január 1. után vert érmék hátoldalán már a Magyarország felirat lesz olvasható.

A felirat, az ország hivatalos nevének megváltoztatása a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, a „Magyar Köztársaság” feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. A változás folyamata igen lassú lesz, hiszen e címletekből eleve sok érme van forgalomban, így az új érmék csak lassan nyerhetnek majd teret – jegyzi meg az MNB.

A közlemény szerint kizárólag a 2012-től gyártandó érméken szerepel az új megnevezés, a bankjegyeken nincs országnév (csak a „Magyar Nemzeti Bank” felirat), így azok eleve nem érintettek ebben.

Az országnév-változásnak a jegybank tájékoztatása szerint csak egyszeri költsége van (összesen nagyjából 5 millió forint tervezési, szerszámgyártási költség), amely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kicsapódó érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett – teszik hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X