nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy egyszer már kihalt nyelv kerül angol utcai feliratokra

Az angol Cornwall megyében a jövőben korni nyelven is szerepelnek majd az utcai feliratok.

nyest.hu | 2009. november 13.
|  

A kelta nyelvek közé tartozó, és régebben Cornwall vidékén beszélt korni nyelv már egyszer kihalt 1777-ben. Ennek ellenére Cornwall tanácsa idén megszavazta, hogy a megye utcai feliratai angol-korni kétnyelvűek legyenek a jövőben. A tanács szerint az új rendelet nem fog külön kiadással járni, mert csak az egyébként is kopás vagy rongálódás miatt cserélendő feliratokra vonatkozik – adja hírül a BBC News.

A korni nyelv újjáélesztésére tett kísérletek 1904-ben kezdődtek, amikor a kelta nyelvek egyik rajongója korni nyelvkönyvet adott ki. Erőfeszítése nem hozott átütő sikert: Cornwall 500 ezer lakosának többsége ugyan ismer néhány korni nyelvű kifejezést, de mindössze pár ezren tudják olvasni az írott változatot. Felmérések szerint a folyékonyan beszélők száma ennél is lényegesen alacsonyabb – bár folyamatosan emelkedik.

Míg a 2000-es becslések szerint csak harmincan tudtak folyékonyan társalogni korniul, mára ez a szám kétezer fölé emelkedett. Hozzájárul ehhez az is, hogy folyamatosan jelennek meg korni nyelvű irodalmi munkák és tankönyvek, és az általános iskolákban is elkezdték tanítani a nyelvet. A kornit 2002-ben az Európai Unió is elismerte A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájában, 2008-ban pedig elfogadták az egységes írott formát, mellyel megindult a nyelv egységesítése.

Ha még nem is beszélhetünk olyan eredményről, mint amilyen a héber nyelv múlt századi újraélesztése, a korni nyelv közelmúltjának története mindenféleképpen a sikersztorik közé tartozik.

Információ
X