nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhelyezése után el is tűnt a többnyelvű tábla Kolozsvár bejáratainál

Kolozsvár Kisbács felöli bejáratánál eltűnt az a tábla, amely öt nyelven – köztük magyarul – üdvözölte a városba érkezőket - volt olvasható hétfőn a Szabadság honlapján.

MTI | 2011. május 24.
|  

A kolozsvári napilap a hétvégén adott hírt arról, hogy péntek estétől ötnyelvű – román, magyar, német, angol és francia – köszöntő tábla üdvözli az érkezőket a kincses város három bejáratánál. Kolozsvár alpolgármestere, László Attila és a városi tanácsos több tagja elsőként a település erdőfeleki bejáratánál, majd Szászfenesnél és Kisbácsnál helyezte el a feliratokat. Az elkövetkező időszakban várhatóan Apahidánál, Kajántónál és Györgyfalvánál kerülnek majd ki hasonló üdvözlő szövegeket tartalmazó táblák - írja a lap.

„Fontos lépésnek tartom, hogy többéves hosszú küzdelem után végre kikerülhettek a többnyelvű üdvözlő táblák Kolozsvár határainál. Ez csupán az első lépés, de azt jelzi, hogy elindultunk a normalitás útján" – mondta a Szabadságnak adott exkluzív nyilatkozatában László Attila. Szerinte ezáltal beindult egy folyamat, reményei szerint mielőbb kikerülnek a város bejáratainál a román, magyar és német nyelvű helységnévtáblák is.

Erre alapot a 2002-ben elfogadott tanácsi határozat és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselői által Kolozsvár multikulturális jellegének hivatalos felvállalásáért beterjesztett 11 pont szolgáltat. A Sorin Apostu polgármesternek átadott dokumentumban a szövetség önkormányzati képviselői a 2002. március 7-én elfogadott 99. számú helyi tanácsi határozatra hivatkoznak. Ennek értelmében kérik, hogy helyezzék el a háromnyelvű helységnévtáblákat a város határainál: jelenjen meg románul, magyarul és németül a város neve, ezzel is tiszteletét fejezve ki a város multikulturális öröksége előtt. Az ötnyelvű üdvözlő szöveget tartalmazó panelek elhelyezése további lépést jelent ugyan a multikulturalizmus megjelenítése terén, de ez még nem oldja meg a helységnévtábla kérdését – vallják az RMDSZ-es önkormányzati vezetők.

A Szabadság ugyanakkor vasárnap este, kevéssel a lapzárta előtt kapta a hírt, hogy a Kisbács felöli bejáratnál eltűnt az ottani ötnyelvű tábla. Több szemtanú szerint szombaton este a településtábla még a helyén volt, így vélhetően vasárnapra virradóra távolították el ismeretlenek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X