nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megszüntetik a Tisztaszoftver programot

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) döntése nyomán néhány hónapon belül Windows, Office és egyéb szoftverek nélkül maradhatnak a közoktatási intézmények és diákjaik.

Edupress | 2012. január 4.
|  

Az NFM ugyanis március 1-i hatállyal felmondja és megszünteti a Tisztaszoftver programot. Nem maradnak viszont internetszolgáltatás nélkül a magán- és alapítványi iskolák, óvodák – írta a Magyar Hírlap. A fejlesztési tárca decemberben ugyanis még azt közölte, hogy a magánintézmények januártól nem vehetnek részt a Közháló programban.

A Tisztaszoftver program keretében a szóban forgó közintézmények és diákjaik mindeddig ingyenesen használhatták a Microsoft számos szoftverét, az oktatási intézményekben és otthonaikban egyaránt. „A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve – képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is”, írja az NFM a Tisztaszoftver.hu honlapon, a döntés hátterét magyarázva.

Központilag biztosítják az internetszolgáltatást

A magánintézmények internetszolgáltatásának megvonása révén Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez fordult, azt kérve, vonják vissza a döntést, vagy legalább adjanak időt saját hálózatok kialakítására, egyedi szerződések megkötésére. „Levelemre hivatalos választ még nem kaptam, de Vályi-Nagy Vilmos kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár telefonon megnyugtatott, hogy január 31-ig biztosan marad a Közháló az alapítványi iskolákban. Ezt követően indul a program felülvizsgálata, de érdemi változás a tanév végéig nem várható” – mondta a Magyar Hírlapnak Horn György, aki úgy tudja, hogy az AME tagjai és a közfeladatot ellátó intézmények később is a programban maradhatnak. „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közben arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közoktatási feladatokat ellátó, valamint az állami és önkormányzati fenntartású oktatási, kulturális feladatokat ellátó intézmények esetében továbbra is központilag gondoskodnak az internet finanszírozásáról” – ismerteti a lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X