nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégsem perel minket Szlovákia

Napirendre sem vette a szlovák parlament azt az indítványt, mely szerint Pozsonynak pert kéne indítania Budapest ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

MTI | 2010. február 4.
|  

A napirendbe sem iktatta be a szlovák parlament Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnökének javaslatát, hogy a nyelvalap létrehozása miatt Pozsony pert indítson Budapest ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

A 150 tagú testületben a javaslatról 91 képviselő szavazott, akik közül mindössze 36-an támogatták a javaslatot, 19-en ellenezték, míg a többiek tartózkodtak. A nemzetiek indítványa így napirendre sem került.

Az SNS első alelnöke vasárnap a közszolgálati szlovák televízióban vetette fel, hogy Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat.

„A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma úgy látja, hogy ez beavatkozás belügyeinkbe, de én szerintem ez még sokkal rosszabb dolog. Egy állam egy másik állam polgárait arra biztatja, ne tartsák be annak az államnak a törvényeit, amelyben élnek” – húzta alá Anna Belousovová a televízióban.

„Ma az államnyelvtörvényről van szó, de miről lesz szó holnap?” – tette fel a kérdést a szlovák nemzetiek egyik vezére.

Meggyőződése: a nyelvalap létrehozására „kemény nemzetközi válasz” kell adni. Felszólította a szlovák parlamentet: határozatban kötelezze a kormányt arra, hogy perelje be Magyarországot a nemzetközi bíróságon.

A szlovák honatyák azonban más véleményen voltak, és szerdán megvitatásra érdemesnek sem találták Belousovová javaslatát.

Információ
X