nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégsem okoz agykárosodást az internet

Függőség, elidegenedés, agykárosodás, neurológiai problémák – az utóbbi időben számos ijesztő dolgot próbáltak az internet számlájára írni. Úgy tűnik, teljesen feleslegesen.

nyest.hu | 2011. július 4.
|  

Tényleg elbutít bennünket az internet? A fiatalok valóban teljesen függővé válnak a Facebooktól? Átprogramozhatja az agyunkat a net? Megöli a neuronjainkat? Csökkenti az IQ-t? Leállítja emberi kapcsolatainkat?

Ezeket az elterjedt hiedelmeken alapuló kérdéseket teszi fel a newscientist.com cikke bevezetőjében. A kérdésekhez az eredeti cikk szerzője angol nyelvű példákat rendel, ezzel szemben mi a fenti linkeken csak néhány hazai példát hozunk: a magyar nyelvű weben is szép számmal találni hasonló vélekedéseket.

Ezzel szemben az brit Nominet Trust felmérése szerint semmi okunk nincs a félelemre. A Bristoli Egyetem neurológusa, a tanulmány következtetéseit összeállító Paul Howard Jones szerint ez egyáltalán nem így van. A tanulmány legfontosabb megállapításai szerint nyugodtan hátradőlhetünk, hiszen:

– A mai napig nincs neurológiai bizonyítéka annyak, hogy az internet bármennyivel is hatékonyabban tudná „átprogramozni” agyunkat, mint bármely más környezeti hatás.

– Az internet „fontos tanulási forrás, és mint minden tanulás, változásokat okozhat az agyban”.

– A közösségi oldalak önmagukban nem képviselnek semmiféle különös veszélyt a gyermekekre, sőt általában hasznosak, hiszen támogatják a már létező barátságokat.

– Az akciós videójátékok jól fejlesztenek számos képi feldolgozási és motoros készséget.

– A számítógépes tevékenységek mentális stimulációt jelentenek és kimondottan hasznosak a kognitív képességek hanyatlásának lassításában.

A tanulmány által nyújtott kedvező képet árnyalja, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság a szólásszabadságra hivatkozva a napokban semmisített meg egy olyan kaliforniai törvényt, ami megtiltotta volna az erőszakos videójátékok értékesítését gyermekkorú vásárlóknak. Az egyik indoklás szerint a kormányzatnak nem lehet joga korlátozni azoknak az elképzeléseknek a körét, amikkel a gyermekek találkozhatnak.

Érdekesség, hogy a döntés egyik folyománya, hogy mostantól a videojátékok a kultúra olyan értékes részeit képezik, mint az irodalom, a művészetek vagy a film.

„Valaki szóljon már erről a Duke Nukem Forever készítőinek” – tanácsolja a cikk végén a szerző.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X