nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újbirodalmi sírokat tárnak fel magyar régészek

Az egyiptomi Újbirodalom különböző korszakaiból származó sírokat tárnak fel magyar régészek Bács Tamás docens, az ELTE egyiptológiai tanszékvezetője irányításával a thébai nekropoliszban.

MTI | 2011. február 27.
|  

A holtak városa a Nílus nyugati partján, az ókori Thébával átellenben fekszik. A temető jellege korszakonként változott, tükrözve Théba Egyiptomon belüli helyzetét. A magyar régészek a Sejk Abd el-Gurna nevű dombon végeznek feltárásokat, a terület központja a 65. számú sír (TT65), amely az Újbirodalom korából származó utolsó, freskókkal díszített temetkezés. A sziklasír eredetileg Hatsepszut királynő (Kr.e. 1479-1458) magas rangú udvaronca, Nebamun számára épült. A befejezetlen sír gazdátlanul maradt, míg háromszáz évvel később, IX. Ramszesz (Kr. e. 1126-1107) uralkodásának idején a Karnaki templom levéltárának elöljárója, Imiszeba nem választotta végső nyughelyéül.

„Az Újbirodalom korszaka Kr. e. 1532-től kezdődik, amikor Egyiptom a hosszas hükszosz megszállás után felszabadulva egységes állammá kezd szerveződni, s a társadalmi konszolidáció után az ország a hódító politikát kezd folytatni. Ebben az időszakban érte el Egyiptom hatalma csúcspontját: III. Thotmesz korában világbirodalommá vált, amely északon az Eufráteszig, délen pedig Nílus negyedik kataraktáig terjedt. Egy nagyon formatív időszakról van szó, amikor megteremtik kulturálisan, amit Újbirodalomnak nevezünk: megépül például a híres a Dejr el-Bahari templom, épülnek a Karnaki templomegyüttes egyes részei. Az egyiptomi civilizáció kulturálisan is kiemelkedő korszakáról van szó” – hangsúlyozta Bács Tamás az MTI-nek.

„Az elmúlt ásatási szezonban az Imiszeba sírja mellett lévő aknasír feltárása volt a cél. A temetkezés érdekessége, hogy a jelek szerint »túlélte« az ókort olyan értelemben, hogy a XIX. század végéig – a XX. század fordulójáig érintetlen maradt. Ekkor vitték el a legtöbb muzeális értékű tárgyat, de így is nagyon érdekes leletek maradtak hátra, például textilek, szőttesek. Fennmaradt egyebek közt egy teljesen ép, rojtokkal díszített ágytakaró, amelyet Kr.e. 1490-1480 körül készíthettek” – magyarázta Bács Tamás.

Az egyiptológus a leleteket sorolva, kiemelte az Újbirodalom korai szakában az elit temetkezésekre jellemző lenvászon halotti leplet, amelyen a Halottak Könyvéből származó szöveg olvasható. A sír tulajdonosa egy Reniszeneb nevű írnok volt, akit valószínűleg nagyon szép koporsóban helyeztek végső nyugovóra.

„A sírrablók sajnos lekaparták a koporsót borító aranyozott gessót, csupán nagyon pici, néhány milliméternyi aranyozást találtunk a törmelékben” – jegyezte meg Bács Tamás.

Az aknasírtól nem messze, a TT65-ös udvara szélén két sírt is találtak a magyar régészek. Az egyik létezéséről korábban nem tudtak a tudósok, a másikat viszont 1905-ben fedezték fel, majd a temetkezés feledésbe merült, s így nem szerepelt a nyilvántartásokban sem.

„A nagyobbik, amelynek homlokzata több mint 10 méter, valószínűleg tornácos sír volt, a koráról viszont egyelőre semmit sem tudunk semmit, ugyanis a plafonig megtölti a törmelék. A korábban már felfedezett temetkezésben fennmaradt egy-két olyan szép faltöredék, illetve a végén sziklából kifaragott három szobor, ezekből ítélve egy nagyon szép sírról lehetett szó” – emelte ki az egyiptológus.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy maga a sír izgalmas.

„Az Újbirodalom korai szakaszára tehető, pontosan arra az időszakra, amikor kialakul a festett sziklasírok hagyománya. Tehát remélhető, hogyha a következő években sikerül feltárnunk, nagyon érdekes adalékokkal szolgálhat a festett sziklasírok hagyományának kialakulásáról. A lelőhely, amelyen dolgozunk, azért érdekes, mert a sírok egy része az Újbirodalom korai szakaszából származik, a TT65-ös pedig majdnem a legutolsó, az Újbirodalom legvégéről származó sír. Ezután Egyiptomban megváltoztak a temetkezési szokások, ahogy a sírok jellege is. Egy egész korszakot ívelünk át” – hangoztatta Bács Tamás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X