nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meglágyultak az angolok Wales irányába

Az angol parlament mindkét háza megszavazta, hogy a Walesi Nemzetgyűlés nagyobb hatáskört kapjon a walesi nyelvkérdés rendezésére.

nyest.hu | 2009. december 16.
|  

Az angol parlament mindkét háza kiállt amellett, hogy a Walesi Nemzetgyűlés önállóan rendezhesse a walesi nyelv ügyét. Bár az ottani lakosság 80 százaléka angol anyanyelvű, a fennmaradó 20 százalék erősen sérelmezi, hogy a walesi nyelv nem kapja meg az őt megillető helyet.

Egy új törvény viszont megtalálhatja azt az egyensúlyt, amely mindkét csoport érdekeinek megfelel. A törvénytervezetet a múlt héten fogadta el a Lordok Háza, és jelenleg a királynő végső jóváhagyására vár – számol be a BBC News.

A walesiek egyetlen egytől tartanak: nehogy az üzletemberek elpártoljanak az ottani befektetésektől, ha túlzott kötelezettséget rónak rájuk a kétnyelvűség betartására vonatkozó szabályok. „Azt akarom látni, hogy a walesi nyelv védelem alatt áll és virágzik, nem azt, hogy visszaveti és megnehezíti az üzleti életet” – fogalmaz a Walesi Nemzetgyűlés egyik tagja, hozzátéve: „Remélem, hogy – főként ebben a nehéz gazdasági helyzetben – semmi nem fogja veszélyeztetni a walesi üzletet, a walesi ügyfeleket, a családokat, és legfőképpen a walesi nyelvet”.

Információ
X