nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Botrány a koncerten

A walesi Ysgol Glanaethwy iskola kórusa tavaly nagy sikert aratott a BBC kórusversenyén, ahol végül a második helyet szerezte meg. Az énekkar nemrégiben koncertet adott Walesben, walesi és angol nyelvű dalrepertoárral, ami erősen megosztotta a helyi közönséget, és kisebb botrányt kavart – számolt be róla a BBC.

nyest.hu | 2009. június 24.
|  

Az énekkar kétrészes, kétnyelvű (tehát walesi és angol) műsora egyaránt tartalmazott a helyiek, illetve az ország nyelvén előadott zeneműveket; a dalokat összekötő szövegek nagy része pedig walesiül hangzott el. A walesiül nem értő közönség mindezt sérelmesnek találta, így füttyögni és méltatlankodni kezdett.

A szünet után a karnagy, Cefin Roberts – a közönség óhajának engedve – angol nyelven beszélt a művekről, a nézők walesi része szintén nemtetszésének adott hangot.

A kórusvezető így számolt be élményeiről: „csak annyit szerettem volna, hogy elmondjak néhány dolgot az elhangzott dalokról a műsor második felében. Kissé paprikás lettem attól, hogy amikor angolul szólaltam meg, és mindenkit üdvözöltem a program második részében, a közönség néhány tagja tapsolni kezdett, de nem a megszokott értelemben. El kellett magyaráznom a nézők egy részének, miszerint ők kérték a szünetben, hogy többet beszéljek angolul – ekkor azonban a közönség más része kiabálni kezdte, hogy ez micsoda szégyen.”

Az eset sajnos nem egyedi: a korábbi koncerteken részt vevők levélben tettek panaszt. Az eseteket az énekkar turnéigazgatója szerint alaposabban is kivizsgálják majd.

A kórusnak tehát annak ellenére sincs könnyű dolga, hogy vállaltan két nyelven énekel. Roberts szerint azonban „megdöbbentő, hogy az ember nem beszélhet a saját anyanyelvén, miközben a saját hazájában, a saját koncertjén szerepel”.

A walesi nyelv, noha a Walesben élők mintegy 40%-a beszéli, veszélyeztetett nyelvnek számít, így az eset minden bizonnyal további publicitást kap a brit sajtóban.

Információ
X