nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégis lesz Márai Program

A híresztelésekkel ellentétben mégsem állítják le az évi 1 milliárd forintból működő könyvtártámogatási és könyvszakmai projektet.

MTI | 2010. június 4.
|  

A híresztelésekkel ellentétben a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának napokban kinevezett vezetése a Márai Programot nem állította le, nincs is ilyen szándéka – közölte a tárca kultúráért felelős államtitkára csütörtökön.

„A Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának miniszteri meghallgatásán is csupán a program későbbi felülvizsgálatának szükségességét, és nem annak leállítását javasolta a szakbizottság elnöke. Ennek esetleges végrehajtásáról még semmilyen döntés nem született” – olvasható a Szőcs Géza által jegyzett nyilatkozatban.

Mint azt a 81. Ünnepi Könyvhét csütörtöki budapesti megnyitóján Barna Imre, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, eredetileg az ünnepélyes megnyitón akarták volna bejelenteni a Márai Program elindulását. Ez a terv azonban „egy adminisztratív feladatát durván félreértelmező állami hivatalnok ellenállásán az utolsó pillanatban” elbukott, a Pénzügyminisztérium kincstárnoka ugyanis a parlament kulturális bizottságának alakuló ülésén elhangzott fenntartásokra hivatkozva megtagadta a szerződés szignálását – jegyezte meg.

A könyvhét megnyitóján az MKKE vezetői bejelentették: fehér szalag kitűzésével nyilvánítják ki közös akaratukat az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Program azonnali elindításáért.
Barna Imre felidézte, már három éve készülnek arra, hogy „ebbe az állami pénzt vajmi keveset látó szakmába” a könyvtárak beszerzési keretének meghatározott szempontok szerinti bővítésével 1 milliárd forint pluszpénz juthasson.

„A fehér szalag kitűzésével azt kívánjuk demonstrálni, hogy nem várhatunk tovább. Sem újabb három évet, sem hónapokat, sem hosszú heteket (...) Haladéktalan intézkedést követelünk!” – fogalmazott az MKKE elnöke.
Az ünnepélyes megnyitót a közönség soraiból hallgató L. Simon László író, költő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke az MTI kérdésére elmondta, véleménye szerint a döntés túlzás volt a hivatalnok részéről, aki állítólag az ő elnöki zárszavában megfogalmazottakra reagálva döntött úgy, hogy leállítja a program finanszírozását.

„Én azt mondtam ebben a zárszóban, hogy a Márai Programot, amit egyébként jó és támogatandó dolognak tartok, érdemes lesz felülvizsgálni, ez nem azt jelentette, hogy bármilyen módon le kellene állítani” – hangsúlyozta L. Simon László, hozzátéve: annak érdekében továbbra is szükségesnek tart egy felülvizsgálatot, hogy ne a nagy kiadók elfekvő raktárkészletei jussanak az olvasókhoz.

Mint az író hozzáfűzte, a hibás hivatalnoki döntésre adott reakciót túlzottnak érzi, mert olyan kontextusba helyezi a történteket, mintha az új kormány kívánná leállítani a programot. „Nincs ilyen kormányzati szándék, és nem is lehetne, mert eddig nem is volt olyan felelős vezető, akinek jogköre lett volna erre (...) A Márai Programot senki nem akarja és nem is fogja leállítani” – fogalmazott L. Simon László az MTI-nek.

Az olvasáskultúra fejlesztését, valamint a könyvtárak és az alkotók támogatását egyaránt célul kitűző Márai Program keretében a tervek szerint a könyvkiadók ajánlhatnák fel köteteiket kedvezményesen áron, előre meghatározott kategóriákban. Az ajánlatokból a Márai Testület készítene egy folyamatosan frissülő ezres listát, amelyről a hazai és határon túli magyar könyvtárak rendelhetnének új köteteket évi 900 millió forint értékben. A maradék 100 milliót a program népszerűsítésére, alkotói támogatásokra, valamint író-olvasó találkozók szervezésére szánják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X