nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megbuktak az e-könyv-olvasók

Egy amerikai egyetemen azt vizsgálták mennyire lehet e-olvasókkal helyettesíteni a hagyományos tankönyveket. Lehetséges-e, hogy a közeljövőben a diákok egy csak elektronikus eszközökről olvassák a tananyagot és a jegyzeteiket.

Ágens blog | 2010. szeptember 23.
|  

Ugyan sokan az iPad-ra gondolnak, amikor az elektronikus könyvolvasó eszközök kerülnek szóba, de valójában az Apple táblagépe erre csak részben használható. Az iPad LED-háttérfényű kijelzője hosszú távon fárasztja a szemet így olvasásra ez technológia nem kifejezetten alkalmas. Az e-tinta kijelzők a szövegeket vibrálás mentesen, szürke alapon, fekete betűkkel jelenítik meg, így a hagyományos monitorokkal ellentétben, nem okoz fejfájást az olvasás és a látást sem károsítják.

Jelenleg a legnépszerűbb ilyen technológiájú eszköz az Amazon Kindle nevű terméke. A Virginiai Egyetem Menedzsment Iskolájában arra voltak kíváncsiak, hogy a e-olvasók leválthatják-e a hagyományos tankönyveket és jegyzeteket. A kérdés eldöntéséhez 62 elsőéves diáknak biztosítottak egy-egy Kindle-t és ezen kapták meg a szükséges tananyagokat. A diákokkal év végén kitöltettek egy kérdőívet, hogy mennyire voltak elégedettek és mennyire tartották hasznosnak az eszközt.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az e-olvasók jelenleg még nem alkalmasak arra, hogy az oktatásban használják őket. A diákok a pörgős tanórákon lemaradtak a hagyományos jegyzeteket használó társaiktól, mert nem tudtak kellően gyorsan lapozgatni a kijelzőn. Nagyon merevnek érezték a Kindle felületén megjelenő tartalmakat, az eszköz nem segítette őket abban, hogy átlássák a szóban forgó tananyagot. Két különböző fejezetet, vagy ábrát sokkal egyszerűbb egy könyv lapjain összevetni. Az elektronikus verzióban történő navigáció rengeteg időt és energiát vesz el a tananyagra való koncentrálástól.

Érdekes azonban, hogy ugyan a diákok 75-80%-a vissza szeretne térni a tankönyvekhez, többségüknek kifejezetten tetszett a Kindle. Szinte mindenki szerint nagyszerűen használható regények és magazinok olvasására, sőt 95%-uk javasolná társainak is, hogy személyes célra vegyenek ilyen e-olvasót.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X