nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az amerikaiak még inkább hadilábon állnak az idegen nyelvekkel

Az USA-ban tovább romlott a katonák és diplomaták nyelvtudása – mutat rá egy felmérés.

nyest.hu | 2010. június 14.
|  

Szeptember 11. óta az Egyesült Államok sok mindent megtesz, hogy fejlessze katonái és diplomatái nyelvtudását a kritikus nyelvekből, ám egy új kormányfelmérés szerint az amerikai Hadügyminisztériumnak „még mindig nincs átfogó stratégiája a saját nyelvigény-problémájának megoldására.”

A Washington Post által idézett riport azt közli, hogy 2005 óta 29 százalékról 31 százalékra emelkedett a Külügyminisztérium megfelelő nyelvi képesítéssel nem rendelkező különleges és általános alkalmazottainak száma.

A Külügyminisztérium védekezik: szerinte az elmúlt tíz évben megduplázódott a nyelvtudást igénylő pozíciók száma, a különlegesen nehéznek számító nyelveké pedig megháromszorozódott. A Pentagon még nem nyilatkozott az ügyben.

Az Afganisztánba készülő katonák kéthetes intenzív nyelvi képzésen vesznek ugyan részt, de ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy az egyes hadtestek néha egy évvel előre is tudják bevetésük helyét és idejét. Az egyéves otthoni felkészülés sokak szerint lényegesen komolyabb nyelvi képzést is lehetővé tenne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X