nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amerika milliókat költ kémek kiképzésére

A CIA dollár milliókat fog költeni a következő öt évben a kémei és elemzői nyelvtudásának fejlesztésére.

nyest.hu | 2010. április 29.
|  

A CIA kémeinek és elemzőinek jelenleg mindössze egyharmada ismer az angolon kívül másik nyelvet. Mivel ez elég gyenge teljesítménynek számít, a nyelveket tanuló titkos ügynökök számát megduplázzák, a programban résztvevő elemzők számát pedig megtriplázzák a következő 5 évben – jelenti az Associated Press hírügynökség.

A CIA igazgatója, Leon Panetta nem árulta el pontosan, mely nyelvekből milyen számban fognak ügynököket kiképezni, de azt már most lehet tudni, hogy elsősorban az arab, kínai, orosz, pasto, urdu és perzsa nyelveket beszélő ügynökökből van hiány. Ugyanakkor ezek a nyelvek lennének a legfontosabbak a terrorizmus elleni harcban.

Az is célja a CIA-nek, hogy az elemzők és a kémek külföldön is működjenek, mert jelenleg ez csak a háborús zónákban van így. Más esetekben az elemzők legtöbbször az Egyesült Államok területén gyűjtenek információkat. A fent említett kritikus nyelvekben járatos ügynökök hiánya miatt az elmúlt években többször is komoly hibát vétett a CIA. A szervezet pontos büdzséje nem publikus, így csak az biztos, hogy nem fogják sajnálni a pénzt az ügynökök nyelvképzésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X