nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorú nyelvpolitika
Még az íreknek is angol nyelvvizsgát kell tenniük Ausztráliában

Egy ír ápoló nemrégiben megpályázott egy ápolói állást Ausztráliában, és nagy meglepetésére azt jelezték vissza: nyelvvizsgát kell tennie angol nyelvből. Az eset országos vihart kavart Ausztráliában is.

nyest.hu | 2010. augusztus 30.
|  

Az ausztrálok megszigorított bevándorlási politikájának következtében nemrég csaknem 400 külföldi nővérnek és bábának kellett volna elhagynia Ausztráliát, bár meglehetősen nagy szükség van rájuk. A letelepülni szándékozóknak megvolt a megfelelő képesítése és a munkakedve is – csak éppen nem sikerült teljesíteniük a munkavállalás kritériumát jelentő igen komoly nyelvi tesztet.

A kitoloncolásra váró nővérek valószínűleg nem voltak ilyen vidámak
A kitoloncolásra váró nővérek valószínűleg nem voltak ilyen vidámak
(Forrás: Wikipedia)

Némileg erre az esetre rímel Gerard Kellett esete is, aki ír állampolgárként pályázott meg egy ápolói állást a kenguruk országában – számol be a Belfast Telegraph. Nagy meglepetésére azt írták vissza neki, szívesen látják, de mivel Észak-Írországban végezte középiskolai tanulmányait, neki is át kell mennie az angol nyelvi teszten. „Bár az angol az első – és gyakorlatilag az egyetlen – nyelv, amit beszélek, úgy kategorizáltak, mint egy egyszerű külföldit, akinek lehet, hogy gondjai vannak a nyelvvel” – magyarázza Kellett, aki hozzáteszi: látta a tesztet, ami olyan nehéz volt szerinte, hogy még egy anyanyelvi beszélőnek is meggyűlhet vele a baja. „Nem hiszem, hogy ez fair lenne” – kommentálja.

Az eset hamar a címlapokra került az ausztrál sajtóban, és meglehetősen nagy internet-forgalmat is előidézett. Számos blogger egyszerűen nevetségesnek titulálta a jelenlegi szabályozást. Annál is inkább, hogy Kellettnek több mint 500 dollárt is fizetnie kellett volna a vizsgáért.

Az ausztrál közvélemény érthető módon összekötötte ezt a történetet a kitoloncolásra váró nővérek és bábák esetével, és akcióba lépett. Jelentős demonstrációt szerveztek a parlament előtt, mire az Ausztrál Nővérek Szövetsége újragondolta álláspontját, és engedményt tett. Most úgy áll: maradhatnak a nővérek, és Kellett is megkaphatja a megpályázott állást egy Brisbane-i kórházban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X