nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megcsípni egy EU-s állást...

Nem könnyű az EU-intézményekben munkát szereznünk. Előbb egy előversenyen, majd egy versenyen kell részt vennünk. És még ezután is csak egy tartaléklistára jutunk fel – innen pályázhatjuk meg a kiszemelt álláshelyeket.

Trebits Anna | 2014. március 17.
|  

Cikksorozatunknak ez a része az EU-intézményekben való elhelyezkedéshez vezető útról szól. Bár sok fiatalt (és idősebbet is) érdekel a lehetőség, hogy EU intézményben vállaljanak állást, mégis viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen módon tudnak pályázni. Lehet, hogy a folyamat ijesztően hosszadalmasnak tűnik, de ne hagyjuk magunkat elijeszteni! Vágjunk is bele!

Európai Felvételi Iroda (EPSO)

Az Európai Felvételi Iroda (EPSO) 2003 óta működik, mint az EU intézmények közös felvételi vizsgáit bonyolító intézmény. Az EU intézmények döntő többsége az EPSO versenyvizsgán sikeresen teljesítő jelentkezők közül válogat, de azért érdemes tudni, hogy nem mindegyik. Kivételt képez például az Európai Beruházási Bank és az Európai Központi Bank is. Ez utóbbiakhoz közvetlenül „az utcáról” is lehet pályázni, mert saját felvételi vizsgát és interjúkat szerveznek a jelentkezőknek. Tény azonban, hogy az EPSO-vizsgára való felkészülés egyben remekül felkészít ezeknek az intézményeknek a vizsgáira is, és náluk is előnyt jelent, ha rajta vagyunk az EPSO-listán.

Érdemes tudnunk, hogy az EPSO vizsgák angolul open competitions néven futnak, ám sok esetben a francia concours elnevezéssel utalnak rájuk. Az elnevezések minden nyelven a vizsga versenyjellegére utalnak: nem az a cél, hogy „átmenjünk” vagyis elérjünk egy adott ponthatárt – bár egy meghatározott minimumot itt is teljesíteni kell. A sikerünk alapvetően attól függ, hogy milyen erős mezőnyben indulunk, vagyis sikerül-e bejutnunk a legjobbak közé.

Verseny: ki jut be előbb a hivatalba?
Verseny: ki jut be előbb a hivatalba?
(Forrás: Wikimedia Commons / Paul Mison / CC BY-SA 2.0)

Miből áll a felvételi procedúra?

A meghirdetett versenyvizsgákról és a vizsgák pontos időpontjáról az EPSO hivatalos honlapjáról a legcélravezetőbb tájékozódni. A felvételi eljárás körülbelül 7-9 hónapig tart, ennyi idő telik el átlagosan a vizsgára való jelentkezés és – ha sikeresek vagyunk – az EPSO tartaléklistára (reserve list) való felkerülés között. Az adminisztrátori vizsgákra való jelentkezések márciusban, a tolmács/fordítói jelentkezések júniusban vannak, míg az asszisztensi vizsgákra decemberben kell jelentkezni a pályázóknak. A vizsgára való jelentkezés egy online adatlap kitöltéséből és néhány rövidebb kifejtendő kérdés megválaszolásából áll. A kifejtendő kérdések között olyan témakörök szerepelhetnek, mint például:

Miért szeretne EU intézményben dolgozni? Milyen tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek a munkája során? Miért lenne Ön a legalkalmasabb arra a pozícióra, amire jelentkezett?

Érdemes elegendő időt szánnunk az online jelentkezésre, és nem a kiírt határidő előtti utolsó napokra hagynunk azt. A kifejtendő kérdéseket válaszoljuk meg előre, így könnyebb lesz pontosan, hibák nélkül kitöltenünk a jelentkezési lapot.

A vizsga elemei:
előválogatás, értékelő központ, tartaléklista

A vizsga folyamata 3 fő részből áll: az első egy úgynevezett előválogatás (pre-selection tests). Ezt a tesztet mindenki megírhatja abban az országban, ahonnan pályázik – a teszt helyéről és pontos időpontjáról az online jelentkezéskor létrehozott EPSO-postafiókon (EPSO profile) keresztül kap tájékoztatást. Az előválogató teszteken legjobban szereplő jelentkezők meghívást kapnak az EPSO brüsszeli vagy luxemburgi értékelőközpontjába, a versenyvizsga második fordulóját képező tesztekre. Akinek itt is sikerül a legjobbak közé kerülnie, az felkerül az EPSO tartaléklistájára (reserve list), amely 1-2 évig érvényes. Ha eddig eljutottunk, van okunk örülni, mert az EU intézmények „előszobájába” kerültünk. Innen már „csak” egy ugrás van hátra: pályázat benyújtása egy konkrét EU-intézménybe egy konkrét állás betöltésére. Ahogy korábban említettük, az intézmények azok közül válogatnak, akik a tartaléklistán vannak, közülük kerülnek ki tehát, akiket munkainterjúra hívnak.

Az EU-angol szaknyelvi cikksorozatot a Tempus Közalapítvány jóvoltából olvashatja.

Készüljünk a tesztekre – ne gondoljuk, hogy akkora gyakorlatunk van, hogy biztosan sikerül. Miután ez a vizsga egy verseny, azon kell lennünk, hogy ne csupán jók, hanem a legjobbak legyünk! A tesztfeladatok ismerete, a gyakorlás nagyon sokat számít, tehát módszeresen készüljünk (a következő cikkünkben ehhez is adunk információt és tippeket). Ha pedig sikerül felkerülnünk a listára, pályázzunk minél több helyre, hiszen így nagyobb esélyt adunk magunknak. A tartaléklista érvényessége elég hamar lejár, tehát minél gyorsabban cselekszünk, annál jobb! Akkor se csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül felkerülnünk a tartaléklistára: versenyvizsgákat rendszeresen szerveznek, tehát van esélyünk egy-két év múlva újra nekifutni!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X