nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irány haza!
Nővérek a törvény csapdájában

Egy adminisztratív baklövés tartja csapdában azokat az idén végzett nővéreket Ausztráliában, akik új lakóhelyükön szeretnének munkát vállalni. A magas nyelvi követelmények miatt lehet, hogy több száz képzett nővérnek és bábának kell hazautaznia – holott nagy szükség lenne rájuk.

nyest.hu | 2010. augusztus 7.
|  

Bizonytalan a helyzete annak a több száz nővérnek és bábának Ausztráliában, akik – bár diplomájukat megszerezték –, nem teljesítik a törvény által frissen előírt nyelvi kritériumokat. Július elsejétől ugyanis Nagy-Britanniához hasonlóan a hetedik kontinensen is megszigorították a letelepedés feltételeit: ehhez ezentúl 7. szintű, vagyis körülbelül mesterfokozatú diplomának megfelelő angoltudásra lesz szükség – írja a Sidney Morning Herald.

Nővérek a törvény csapdájában

„Ez rendkívül szerencsétlen helyzetet teremt, hiszen a saját tanulóink közül sokan nem hajlandóak a vidéki régiókban dolgozni, míg a külföldi diákok szívesen mennek oda” – magyarázza az egyik érintett egyetem igazgatója, aki állítja: az egyetem vezetése nem volt tisztában a változással egészen addig, míg azt be nem vezették.

Az új törvény azt jelenti, a frissen végzetteknek lejár a tanulói vízuma, munkavállalói vízumra azonban nem jelentkezhetnek regisztráció nélkül. A regisztrációnak pedig feltétele a magas szintű nyelvtudás. Így, mivel munkát nem vállalhatnak, az anyagilag lehetetlen helyzetbe került – főként kínai, indiai és Fülöp-szigeteki – végzősöknek nem marad más választása, mint hogy hazautazzanak.

Ideiglenes megoldásként azt találta ki a bevándorlási hivatal, hogy turistavízumot ad az érintetteknek. Ezzel az országban maradhatnak ugyan, munkát viszont továbbra sem vállalhatnak.

Ennek ellenére a nővérek és bábák ausztráliai bizottsága úgy véli, a törvény hasznos, mert a közjót szolgálja. „Az intézkedést azért hozták meg, hogy biztosítsák, valóban minden nővér és bába el tudja látni a feladatát az ausztrál egészségügyben” – így a bizottság szóvivője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X