nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Gutenberg-galaxistól a globális faluig
McLuhan üzenetei című nemzetközi konferencia az ELTE-n

Herbert Marshall McLuhan (1911-1980) kanadai filozófus, irodalomkritikus, kommunikáció-teoretikus születésének centenáriuma alkalmából kétnapos nemzetközi konferencia kezdődik pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

MTI | 2011. november 10.
|  

McLuhan nevéhez fűződik egyrészt a Gutenberg-galaxis kifejezés az emberi kultúrtörténetnek arra a szakaszára utalva, amelyben a könyv mint ismeretközlő közeg kiemelkedő szerephez jutott, másrészt „a médium maga az üzenet” szlogen és a „globális falu” fogalom bevezetése, illetve a hozzájuk tartozó elméletek kidolgozása. A globális falu fogalmával 30 évvel előre megjósolta a világháló, a World Wide Web létrejöttét. Munkássága a médiaelmélet egyik sarokkövének számít, amelyet a reklám- és médiaipar a gyakorlatban is alkalmaz.

Az ELTE közleménye szerint a McLuhan üzenetei címmel magyar és angol nyelven megrendezendő nemzetközi konferencia az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

„Olyan kutatók és szakemberek vesznek részt, akik időszerűnek tartják McLuhan műveinek újraolvasását, valamint adaptációját a változásban lévő környezethez. A konferencia egyik fő kérdése az, hogy mennyire aktuális a mai kommunikáció- és médiakutatásban McLuhan életműve. A kanadai kutató a hatvanas években látnoki módon jósolta meg a globális falu képében az emberek hálózatokon keresztül történő közeledését, virtuális közösségekben realizálódó szomszédságát. A konferencia célja, hogy a McLuhanre vonatkozó dicsőítő és/vagy kritikai hagyomány felelevenítésével megvizsgálja a mcLuhani idea beteljesülésének vagy be nem teljesülésének szempontjait” – emeli ki a közlemény.

A kétnapos rendezvény előadásai egyebek között a média és a politika, a média és a kultúra, a média és a társadalom kapcsolatát tárgyalják, valamint olyan témákat járnak körül, mint az új médiumok, a tartalom-előállítás és a mediatizált szubjektum.

A konferencia nyilvános, a részvételi szándékot az esemény Facebook-oldalán kell jelezni. (http://www.facebook.com/event.php?eid=118805691536432).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X