nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érettségi 2012
Mától kezdődnek az emelt szintű szóbelik

Csütörtökön vette kezdetét az érettségi második próbája, a szóbeli vizsga. Most az emelt szinten maturálók izgulhatnak, akik június 7. és 13. között mutathatják meg tudásukat.

Edupress | 2012. június 7.
|  

Egyes szakokon feltétel a bekerüléshez a nehezített vizsga, máshol a tanulók a megszerezhető 50 többletpont miatt választják ezt a típust. A pluszpontok más módon is gyarapíthatók: a sporteredmény, a szakképesítés és a nyelvtudás is segít, a legtöbb többletpontot azonban a tanulmányi és művészeti versenyeredményekkel szerezhetik a jelentkezők.

Az írásbeli vizsgák után a héten kezdetét veszi a szóbeli érettségi időszaka: június 7-étől 13-ig emelt szinten, 18-ától 29-ig pedig közép szinten mutatják meg tudásukat a diákok A felsőoktatási törvény több képzésben csökkentette a felvehető hallgatók létszámát az egyes szakokon, így a jó érettségi eredmények mellett a pluszpontokra is nagy szükség lehet a bekerüléshez. A 2012-es pontszámítás szerint az eddigi nyolcvan helyett száz pluszpontot lehet majd szerezni, vagyis 480 helyett 500 lett a maximális pontszám. Tíz ponttal több szerezhető az emelt szintű érettségi vizsgáért, mint tavaly, így akár ötven pontot is kaphatnak a jól teljesítő diákok. Előnyhöz juttathatja még a felvételizőket nyelvtudásuk, hiszen B2 (középfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28, C1 (felsőfokú) komplex bizonyítványért pedig 40 pluszpontot kaphatnak. 16 pontot eredményezhetnek a kiemelkedő sporteredmények, amennyiben világ- vagy Európa-bajnokságon legalább 3. helyezést tud felmutatni a jelentkező, az országos bajnokságon elért 1–3. hely pedig 8 pluszpontot hozhat felvételin.

Emellett 24 többletpont kapható olyan szakképesítés esetén, amelyet az adott képzési terület elismer a felvételi pontok számításánál A legtöbb pluszponthoz a kiemelkedő tanulmányi eredmények segítik hozzá a tanulókat, akik ugyanis valamely országos tanulmányi vagy művészeti versenyen remekeltek, akár 80 pluszpontot is kaphatnak a felvételi eljárásban. A legtöbb, 80 pluszpont az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken, illetve a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyében elért első tíz helyezéssel szerezhető. A 11–20. helyen végzett tanulók 50, a versenyt a 21-30. helyen befejezők pedig 25 többletpontot kaphatnak. A TUDOK versenyein 24 pluszpont jár a nagydíjas diákoknak, az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyért pedig 20 többletpontot adnak azoknak, aki minimum harmadik helyezést értek el.

Fontos azonban tudni, hogy egy tantárgyból csak egy versenyeredményért adható pluszpont, és csak abban az esetben, ha az a megjelölt képzésen érettségi vizsgatárgyként szerepel. A felvételi eljárásban kapható pontok legnagyobb részét az érettségi és tanulmányi eredmények adják, így a diákok az elkövetkező három hétben még tovább küzdhetnek a bekerülésért. A felsőoktatásba felvételizőknek a hiányzó dokumentumok pótlására, illetve a jelentkezési sorrend módosítására július 10-éig lesz lehetőségük elektronikus és postai úton egyaránt. A ponthatárokat július 24-én hirdetik ki. Eredményeikre egyébként a középfokon érettségizőknek sem kell sokat várniuk, ezen a héten ugyanis ők is megtudják, hány százalékot értek el. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X