nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érettségiturizmus

Kína nagyvárosaiban a vizsga idején csaknem az összes, vizsgaközpontok közelében lévő, alacsonyabb árkategóriájú szállodai szoba foglalt.

MTI | 2013. június 7.
|  

Több millió középiskolás fiatal és hozzátartozója készül lázasan a hét végi központi felvételikre Kínában – a sorsdöntőként emlegetett vizsga köré egész iparág épül, az az egész társadalomra hatással van. A pénteken kezdődő, háromnapos vizsgára (gaokao) 9,12 millió középiskolát idén maga mögött hagyó fiatal regisztrált. Számukra a vizsgán nyújtott teljesítmény egész további életüket és karrierjüket is meghatározza, a központi felvételiként szolgáló megmérettetés dönti el ugyanis, ki jut be az ország felsőoktatási intézményeibe, s azok közül is melyikbe.

A középiskolásokon a kiélezett verseny és a memorizálandó tananyag mennyisége miatt hatalmas a nyomás, az interneten az elmúlt napokban könyvtárakba „költözött”, óriási papírhegyek mellett asztalon alvó, középiskolai egyenruhában éjszakába nyúlóan körmölő fiatalokat ábrázoló fotók terjednek. A gaokao a több mint 500 millió felhasználót jegyző Sina mikroblog legvitatottabb témája most.

A vizsga a fiatalokon túl szüleiket, rokonaikat is „mobilizálja”, sokszor az egész család elkíséri a vizsgázókat a helyszínre, hogy ezzel is támogassák őket, biztosítsák, hogy a fiatalok teljes mértékben a sikerre koncentrálhassanak. Az ország nagyvárosaiban a vizsga idején csaknem az összes, vizsgaközpontok közelében lévő, alacsonyabb árkategóriájú szállodai szoba foglalt, a közeli boltok megnövelt árukészlettel készülnek, az internetes áruházakban akciós áron kaphatók a koncentrálást és a tanulást segítő vitaminok és táplálékkiegészítők.

A kínai sajtóbeszámolók szerint a pekingi és sanghaji taxikat már egy héttel az esemény előtt teljesen lefoglalták a vizsga kezdete előtti órákra, a nagyvárosokban a forgalmat is átirányítják, és a zajos építkezéseket szüneteltetik a megmérettetés óráira. Virágzik a csalást segítő berendezéseket – átlátszó fülhallgatókat, mikrokamerákat, speciális szemüvegeket, tollakat, trükkös ruhákat – árusítók piaca is. A tavalyi ellenőrzések során ezekből mintegy 60 ezer darabot koboztak el a feketepiacon a hatóságok. A vizsgák rendkívüli szigor mellett, bekamerázott tantermekben zajlanak, idén az egyik észak-kínai tartomány fémdetektoros kapuk alkalmazását is bejelentette.

A gaokaóra jelentkezők száma évről évre csökken, a hivatalos adatok szerint egyes vidéki területeken 30 százalékkal is visszaesett idén. Ennek egyrészt demográfiai oka van – az egykepolitika bevezetése óta egyre csökken a fiatalok száma az országban –, másrészt egyre többen ismerik fel azt is Kínában, hogy a diploma korántsem garantál egyértelmű sikert vagy magas fizetést.

A strukturális munkanélküliséggel küszködő hazai munkaerőpiacon a friss diplomások munkanélkülisége az elmúlt években átlagosan 20 százalék körül alakult, az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com szerint a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete ma nehezebb, mint a gazdasági válság kezdetekor volt. A statisztikai hivatal május végén azzal sokkolt, hogy a migráns munkások átlagos havi fizetésük alapján jobban keresnek a frissen végzettek 70 százalékánál, akik kevesebb mint 2 ezer jüant (74 ezer forint) kapnak kézhez havonta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X