nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Március 15: magyarok a világ színpadain

Koncertekkel, irodalmi estekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban 1948-ról.

MTI | 2010. március 15.
|  

Abu Dzabiban Németh Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakos hallgatója ad koncertet. A delhi kulturális központ szervezésében a Magyar Kulturális Fesztivál keretében lép fel Marouan Benabdallah magyar-marokkói zongoraművész. Levetítik az Utolsó idők, a Tréfa, a Príma Primavera, a Mázli és az Adás című filmeket is.
Enyedi Ágnes népdalénekes és kísérője, Juhász Dénes a finnországi Turkuban magyar népdalokat ad elő az ünnepen. Tallinnban az Óvárosi Zeneiskolában Győri Noémi, Madaras Gergely és Mali Emese ad koncertet.

A Párizsi Magyar Intézetben a Gabona zenekar muzsikál, bemutatva, hogyan szól az Osztrák-Magyar Monarchia egyik képzeletbeli zenekara, amikor a dobos keletről, a tubás nyugatról, a harmonikás délről, a szaxofonos pedig északról érkezett. Előtte az intézet falára fénnyel festenek a Sokszem Vizuális Művészeti Alapítvány művészei.
A prágai intézetben Fülep Márk, Gábor József, Fülep Máté és Hajnóczy Júlia ad koncertet. Pozsonyban Borbély László, a tavalyi Junior Pima díjas zongoraművész hangversenyezik a Prímási palota Tükörtermében. Kassán a Löffler Béla Múzeumban két Liszt-díjas zenész, Oláh Kornél zongoraművész és Klenyán Csaba klarinétművész lép fel.

A Stuttgarti Magyar Intézetben Szalóki Ágnes énekes és kísérete ad koncertet. Moszkvában a Blok Zenei Társaság zenészei Liszt műveket adnak elő. Előtte előadás hangzik el a szabadságharc történetéről, majd a XIX. századi magyar-orosz irodalmi kapcsolatokról.

A Berlini Collegium Hungaricum ünnepségén Dobai Péter író tart előadást az 1848 utáni magyar emigrációról, majd Bognár Szilvia énekes világzenei műsora következik, és Szauder Dávid médiaművész Bódy Gábor Amerikai anzix című filmjéből és 48-as veteránok fotóiból készített összeállítását vetítik le.

Filmvetítés lesz Kairóban is: az Egy magyar nábob és a Kárpáti Zoltán című alkotásokat mutatják be.

A bécsi Collegium Hungaricum estjén Mécs Károly színművész és Kovács István költő lép fel, a Széchenyi István-cserkészcsapat és a bécsi magyar iskola kórusa énekel.

Londonban a nemzeti ünnep alkalmából mutatják be a New Order című kötetet, amely az 1989 utáni magyar kortárs költészetet mutatja be. Az esten George Szirtes szerkesztő és két költő, Karafiáth Orsolya és Gerevich András vesz részt.

Varsóban a Pilvax na Rozdrozu (Pilvax a kereszteződésnél) nevű kávézóban irodalmi beszélgetés lesz, előtte a Lazienski parkban koszorúzási ünnepséget tartanak Bem József szobránál. Magyar ízek címmel Tadeusz Olszanski és Molnár Klára könyveinek ételbemutatóval egybekötött ismertetése lesz a Könyvmegálló nevű könyvtárban. Március 16-án adják át a Magyar-Lengyel Barátság Követe emlékplakettet a Varsói Magyar Intézetben.

Szófiában a pécsi Misina Néptáncegyüttes előadásában A tánc viharában című előadást láthatja az ünneplő közönség. Bulgáriában több koszorúzási ünnepség is lesz az évfordulón: a Kossuth-emigráció emlékhelyén, Vidinben és Sumenben, majd Szófiában a Petőfi- és a Kossuth-emléktáblánál.

Rómában koszorúzási ünnepséget tartanak Türr István szobránál, Sepsiszentgyörgyön az Incze kopjafánál, majd Kézdivásárhelyen Gábor Áron eredeti rézágyújánál. A bukaresti intézetben Csáki András gitárművész hangversenyezik. Előtte Brassai (Halász Gyula) fotográfiáiból nyílik kiállítás.

New Yorkban az egyhetes magyar nyelvi kurzus befejezéseként a résztvevők nyelvi és kulturális kérdéseket tartalmazó multimédiás teszttel foglalják össze az addig tanultakat. Ezeken szerepel Petőfi Sándor, a magyar nemzeti jelképek és a forradalmat érintő szókincs összegyűjtése.

Címkék: Kultúra, Évforduló
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X