nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maradnak a büntetések a szlovák nyelvtörvény megsértéséért

Maradnak a pénzbüntetések a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért, mivel a törvényhozás elvetette szerdán a büntetések törlésére vonatkozó kezdeményezést.

MTI | 2009. szeptember 16.
|  

A pozsonyi parlament a Híd-Most nevű párt két képviselőjének A. Nagy Lászlónak és Simon Zsoltnak azon javaslatát utasította el, hogy a sokat vitatott jogszabályból töröljék a büntetéseket. Javaslatuk a szavazáskor nem kapta meg a szükséges többségi támogatást, így nem jutott át a második olvasatba.

A két szlovákiai magyar parlamenti képviselő azt javasolta, hogy decembertől kezdve szüntessék meg a büntetéseket, illetve töröljék az emlékművek kötelező kétnyelvű felirataira vonatkozó szabályokat. A magyar képviselőkön kívül a javaslatot csak néhány ellenzéki szlovák honatya támogatta.

A nyelvtörvény előírásainak megsértéséért 100 eurótól 5000 euróig (27 ezertől 1,35 millió forintig) terjedő büntetés szabható ki.
„Megalapozatlannak tartjuk, hogy az államnyelv helyes használatát pénzbeli büntetésekkel kényszerítsék ki” – állították a képviselők. Emlékeztettek arra is, hogy a pénzbüntetések kiszabása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint feszültségnövelő tényező lehet az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területein.

„Elvben el kellene kerülni a konfliktusos helyzeteket, ezért a szankciókat csak rendkívüli esetekben, és nagyon pontos szabályok szerint kellene érvényesíteni. A büntetések széles skálájával pontosítás nélkül könnyen vissza lehet élni” – hangzott el a vitában.

Az emlékművek felirataival kapcsolatban a két képviselő alapvetően azt kifogásolta, hogy a nyelvtörvény indokolatlanul beavatkozik a civil szférába

Információ
X