nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem váltja fel az orosz a svédet Kelet-Finnországban

Henna Virkkunen oktatási miniszter elutasítja a kelet-finnországi önkormányzatok kérését: a kötelező svédoktatást nem lehet oroszoktatással pótolni.

nyest.hu | 2011. február 24.
|  

Virkkunen elmondta, hogy a jelenlegi törvényi keretek között nem lehetséges a svédoktatást oroszoktatással kiváltani. A miniszter szerint egy új, kísérleti törvénnyel ezt meg lehetne tenni, de kétli, hogy célszerű lenne egy ilyen lépés.

Hasonló kérelemmel már több kelet-finnországi önkormányzat is fordult a minisztériumhoz, így például Mikkeli, Savonlinna és Tohmajärvi.Hasonló kérelmet készül benyújtani többek között Lappeenranta és Imatra is.

Indoklásuk szerint ezeken a területeken csak igen ritkán van szükség svédtudásra, ellenben az orosz nyelv ismeretére nap mint nap szükség van: többek között az Oroszországból tömegesen érkező turisták miatt. Az iskolák szerint a fakultatív oroszoktatás nem segít, mivel a diákok képtelenek egyszerre három idegen nyelvet (angolt, svédet és oroszt) is tanulni.

A svédoktatás azért kötelező Finnországban, mert a jelentős svéd kisebbség és a történelmi hagyományok miatt a svéd a finnel egyenrangú államnyelv. A svédoktatás hetedik és kilencedik osztály között kötelező: a finnországi svéd iskolákban pedig ugyanennyi ideig kötelező a finn. Virkkunen szerint azonban a svéd és az orosz oktatása nem zárja ki egymást – szerinte inkább a fakultatív nyelvoktatás lehetőségét kellene javítani. Szerinte a kötelező svédoktatás eltörlése veszélyeztetné a felsőoktatási felvételi, illetve a munkaerőpiaci esélyegyenlőséget. Finnországban bizonyos állami és önkormányzati posztokat csak olyanok tölthetnek be, akik mindkét államnyelven beszélnek, és gyakran a piaci szereplők is elvárják alkalmazottaiktól mindkét nyelv ismeretét.

Bár Finnország egyik legfontosabb gazdasági partnere Oroszország,  jelenleg csak néhányezer diák tanul oroszul, főképp Helsinkiben, Lappeenrantában, Imatrában és Joensuuban.

Forrás

Министр образования: муниципалитеты Восточной Финляндии не получат права заменить шведский на русский язык

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. február 25. 11:29

@tarto: A svédek igen jelentős szerepet játszottak a finn nyelvű kultúra megszületésében. Az, hogy modern értelemben vett finn kultúra, nyelv, a finn állam stb. megszületett, nem kis részben a svéd anyanyelvűeknek volt köszönhető. Sosem volt olyan, hogy a svédek valamiképpen megpróbálták volna elnyomni a finn nemzeti mozgalmakat, sőt, támogatták őket. Vajon mit szólnának ehhez a magyarok? ;)

1 tarto 2011. február 24. 14:17

Finnország történelme folyamán sokáig svéd, utóbb orosz uralom alatt élt. A Wikipédia szerint a lakosság 6 %-a svéd anyanyelvű, ennek okán a svéd a finnel egyenrangú államnyelv. Vajon mit szólnak ehhez a szlovákok vagy a románok?

Információ
X