nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már forgalomban a cirill domain nevek

Ezen a héten kerültek forgalomba az első cirill betűs domain nevek. Medvedev orosz elnök az orosz befolyás növelését várja a változtatástól.

nyest.hu | 2010. május 26.
|  

Kedden került forgalomba az első cirill betűs domain név annak a folyamatnak a lépéseként, mellyel a webcímek kiadásával foglalkozó szervezet (ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a nem latin betűs címek körét igyekszik bővíteni.

Az ICANN tavaly döntött arról, hogy engedélyezi a nem latin betűs domain nevek használatát. Elsőként a cirill és az arab ábécé kapott zöld lámpát. Az orosz honlapoknak az újítás révén ezentúl nem feltétlenül kell a .ru végződést viselniük, hanem a honlaptulajdonosok már a .rf cirill betűs végződést is használhatják (mint Russian Federation, azaz Orosz Föderáció).

Eddig összesen 300 cirill betűs domain nevet regisztráltak Oroszországban. Bár ez a szám várhatóan gyors ütemben fog nőni, még mindig sokat kell tenni ahhoz, hogy utolérjék a latin ábécés orosz honlapok számát, ami jelenleg körülbelül 300 millióra tehető.

Dmitrij Medvedev orosz elnök mindenesetre örömmel üdvözli a változtatást, és arra buzdítja az oroszokat, hogy minél többen használják ki az új lehetőséget. Szerinte ez nagymértékben hozzájárulna az orosz nyelv befolyásának növeléséhez – írja a Reuters hírügynökség. (Medvedev egyébként szívesen utal magára első számú orosz internetguruként, lévén maga is buzgó blogger.)

Az első nem latin nyelvű webcímeket Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom mondhatja magáénak. Ezek az oldalak május 5-én indultak. Az ICANN jelenleg 9 másik nyelvet illetően dolgozik hasonló módosításon.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X