nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az első arab domain név: Egyiptom a szerencsés

Elindul az arab világ (békés) hódító hadjárata az interneten: hamarosan arab betűkkel is találkozhatunk egy-egy honlap címsorában.

nyest.hu | 2009. november 17.
|  

Ne lepődjön meg, ha hamarosan olyan oldalra téved szörfözgetés közben, aminek már a címében is csupa titokzatos karakter szerepel – és nem kell a fejéhez sem kapnia ijedtében, hiszen ez még nem jelenti azt, hogy elromlott a számítógépe. Valószínűleg csupán egy egyiptomi honlapot talált.

Ahogy azt a nyest.hu már korábban is megírta, a nem latin betűs domain nevek iránti érdeklődés nem véletlen: a fejlődő országok – teljes joggal – igényt tartanak arra, hogy az internetes oldalak elérését saját nyelvükön, betűikkel olvashassák. Az arab országok közül Egyiptom volt a leggyorsabb, így elsőként igényelhet új domain nevet. A „.masr”-ként kiejtett kifejezés az arab ábécé betűivel íródik majd, és egész egyszerűen annyit tesz: Egyiptom.

Az átírás nem csupán a nemzeti büszkeségről vagy a nyelvek egyenjogúságáról szól, derül ki az Independent cikkéből. Hiszen, ahogy Tarek Kamel egyiptomi politikus fogalmaz, ha az internet már „arabul is tud majd”, abból komoly gazdasági haszon és fellendülés származhat.

A Yahoo levelezőrendszerében pedig már készülőben a következő nagy áttörés: a szolgáltató szerint jövőre már arabul is elérhető lesz a levelezés és a csevegés funkció is. A hasonló döntéseknek megvan a gazdasági alapja is – elvégre a fejlődő országok internet piaca igencsak jelentős: 325 millió internet-felhasználóval számolnak jelenleg.

Az arab országok kapcsán számtalan kérdés merül fel, nem lehet egyelőre tudni, milyen hatással lesz ez a különböző mozgalmakra, és hogyan kezelik majd például a szólásszabadság problémáit. Jerry Yang, a Yahoo képviselője azonban bizakodó. „Ez nem csupán arról szól, hogy minél többen internetezzenek, sokkal inkább arról a szándékról, hogy aki a világhálóra lép, tapasztalatokat szerezzen, és valami hasznosat és értelmeset tegyen azokhoz hozzá.”

Információ
X