nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fordulópont az interneten: jöhetnek az új domain nevek

Az idei indulású orosz és arab nyelvű domain nevek után hamarosan hét indiai nyelv is követheti az új gyakorlatot.

nyest.hu | 2010. május 7.
|  

Az internetes címek kiadásával foglalkozó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szervezet már évek óta tervezi a nem latin betűs domain nevek bevezetését. Így idén már az orosz, a Szaud-arábiai, az egyiptomi és az arab emírségekbeli honlapok is használhatják az orosz, illetve arab betűs domain neveket. 
Az ICANN honlapja szerint összesen 21 ország és 11 nyelv érintett a domain nevek kiterjesztésének első körében. Ezek közé olyan nyelvek tartoznak, mint a kínai, a szingaléz, a thai, illetve hét indiai nyelv is, a hindi, a telugu, a tamil, a bengáli, a pandzsábi, az urdu, és a gudzsaráti – számol be a WATBlog.com.

Más kérdés, hogy az Indiában kapható billentyűzetek messze túlnyomó többsége angol nyelvű, így azokkal csak nehézkesen vagy alig lehet a helyi nyelvek betűit begépelni. Ettől függetlenül a közeljövőben India mind a 22 hivatalos nyelvét tervezik bevonni a programba, mivel az internet gyors terjedésével szükség lesz, hogy az ország angolul nem tudó többsége is könnyen elérhesse az internetet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X