nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul is megjelenik a Kék gazdaság

Elsőként magyarra fordítják le Günter Pauli angol nyelven írt Kék gazdaság című könyvét, mely egy új világgazdaság alapjait fekteti le.

MTI | 2010. május 31.
|  

Elsőként magyarra fordítják le Günter Pauli angol nyelven írt Kék gazdaság (Blue Economy) című könyvét; egy új világgazdasági koncepció alapjait lefektető kiadvány szeptemberben jelenik meg a pécsi egyetem közgazdaságtudományi kara fennállásának negyvenedik évfordulójára.

A karnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a kötet magyar nyelvű kiadásának bemutatója szeptember 23-án lesz a baranyai megyeszékhelyen, és az eseményen a szerző is részt vesz.

A holland származású közgazdász professzor könyve a globális kihívásokra válaszokat kereső Római Klub 2009. évi jelentését is felhasználva a természetvezérelt gazdaságról szól. Arról, hogy egy ökológiai rendszereken alapuló gazdaság megteremtése megoldás lehet a világszerte tapasztalható gazdasági és ökológiai válságra.

Günter Pauli olyan tudományos elképzeléseket mutat be, amelyeket a természet teremtményei, elvei inspiráltak. Azzal érvel, hogy az ember legfontosabb alapszükséglete az ivóvíz, az élelem, a munka és a menedék, a gazdaság célja pedig, hogy ezt a természetben található eszközök, környezeti feltételek segítségével biztosítsa.

A könyv bemutatja és integrálja a gyakorlatban már létező módszereket, innovációkat a világgazdasággal, és közreadja azt is, hogyan lehet a közösségek számára fenntartható hasznot termelni.

Günter Pauli azt állítja: ha az általa bemutatott száz módszert alkalmaznák a különböző iparágakban, az alapvetően változtatná meg az általunk eddig ismert gazdaságot. Véleménye szerint e módszerekkel tíz év alatt százmillió munkahelyet lehetne teremteni világszerte, a többszörös innovációk pedig többszörös készpénzforgalmat generálnának és az emberiség összes alapvető szükségletére megoldást jelentenének.

Kiss Tibor, a közgazdaságtudományi kar docense, a könyv magyar nyelvű változatának lektora rámutatott: Günter Pauli elképzelése a természeten alapuló technológiákat összegyűjtő Természeti Top 100 elnevezésű projektből nőtte ki magát.

Egy amerikai csoport több mintegy 2200 technológiát vizsgált meg és kiválogatta azokat, amelyek alkalmasnak tűntek a jelenlegi üzleti modellek alapvető megváltoztatására. Összesen 340 ökológiai szisztémán alapuló innovációt foglaltak rendszerbe, majd ezeket üzleti stratégákból, pénzügyi elemzőkből és döntéshozókból álló csoport is értékelte.

A docens szerint a fenntartható fejlődés koncepciója mára erőtlen lett, hitelessége a sok „elcsúszott” cselekedet miatt megkérdőjeleződött. A Kék gazdaság jobb koncepció, mert alapját a természet, a fizikai törvények adják. Ezt felhasználva merült fel például a selyemmel helyettesíthető titánium, a gombatermesztéshez használható kávézacc, a szélenergiából, emberi testből nyerhető elektromos energia ötlete, melyek némelyike már a gyakorlatban is működik, és alapja lehet az új gazdasági modellnek.

Kiss Tibor magyarázata szerint a mögöttes erők, a fizikából következő rendszerfeltételek figyelembe vételével működő Kék gazdaság fenntarthatóságot eredményez azzal, hogy csökkenti, vagy kiküszöböli az energia befektetést, a hulladékot, a nem hatékony anyaghasználatot és ezek költségeit is.

A jubiláló pécsi közgazdaságtudományi kar kiemelt kutatási irányként kezeli a Kék gazdaság koncepcióját, forradalmi elképzeléseinek gyakorlati megvalósítását, ezért szeptember 23. és 25. között konferenciát szervez a témában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X