nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarok pénzelik a szlovák államkasszát?

Petőcz Kálmán szerint alaptalan a szlovák félelem a nyelvalap miatt: az nem fogja tudatos törvénysértésre buzdítani az embereket.

MTI | 2010. február 1.
|  

A szlovákiai magyar civil szervezeteket tömörítő kerekasztal vezetője szerint a magyar állam nem fogja a szlovák költségvetést gazdagítani, a magyarok nem törvénysértők, s ezért nem fognak bírságokat fizetni.

„Nem, ettől nem tartok, mert ez nem jellemző” – jelentette ki Petőcz Kálmán az Új Szó című szlovákiai magyar lap szombati kiadásában. Az interjúban arra válaszolt, nem tart-e attól, hogy az alap tudatos törvénysértésre biztatja az embereket, akik úgy vélik majd, hogy az esetleges büntetést úgyis kifizetik a nyelvalapból.
„Az alap nem arról szól, hogy ezzel most törvénysértésre szólítanánk fel az embereket. Eddig sem szegték meg az emberek a jogszabályt, ennek ellenkezője történt, még ott sem használták anyanyelvüket, ahol lehetett volna” – fejtette ki a politológus. Úgy véli, nem a kártérítés, hanem a tanácsadás lesz a fő dolguk.
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) vezetőjének elmondása szerint tömörülésük részéről egy évvel ezelőtt született meg az a kezdeményezés, hogy jogvédő, tanácsadással és jogvédelemmel foglalkozó hálózatot hoznak létre. Ez a kezdeményezés találkozott a nyelvtörvény módosításának elfogadása után a magyar kormány kezdeményezésével. Így jött létre az a nyelvalap, melyből szükség esetén kárpótolnák az anyanyelvük használata miatt megbírságoltakat. Ennek ellenére Petőcz úgy véli, hogy a magyar kormány által felajánlott 50 millió forintból túlnyomórészt az eredetileg tervezett tevékenységet finanszírozzák majd –írja az Új Szó.
A somorjai Fórum Intézet munkatársa szerint a nyelvalap a nemzeti kisebbségek védelméről szól. Petőcz nem számol azzal, hogy tömegesen kellene kártérítést fizetni megbüntetett emberek után. „Büntetések nem lesznek, mert nincs törvényszegés” – állítja Petőcz. „Nem az a probléma, hogy az emberek a nyelvtörvényt megszegik, hanem az, hogy a kisebbségi nyelvhasználat nem érvényesülhet” – tette hozzá a politológus.
Petőcz örülne annak, ha az SZMK jogtanácsadási hálózatát, felvilágosító munkáját a későbbiekben önerőből tudnák finanszírozni.
A magyar kormány által felajánlott 50 millió forintot formálisan a Fórum Intézet kapja meg, mivel az SZMK nem jogi személy. A pénz felhasználását a kerekasztal fogja felügyelni. 
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala február 1-jétől indítja be jogsegélyszolgálatát a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Az ingyenesen hívható szlovákiai telefonszám – 0800 500 565 – munkanapokon 8.30 és 16 óra között lesz elérhető. A nyelvtörvénnyel kapcsolatos észrevételekre szánt bejelentő lap a www.jogsegely.sk honlapon is megtalálható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X