nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarok a jeruzsálemi könyvvásáron

Spiró „Prah” cím, kétszemélyes komédiáját a tel-avivi Kameri színházban csütörtökön felolvasáson mutatják be, nemrég látott napvilágot héberül az „Álmodtam neked” című novelláskötete is.

MTI | 2013. február 12.
|  

Idén három standon is kínálnak magyar könyveket és kiadványokat a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron, amely rangos magyar íródelegáció részvételével zajlik a város kongresszusi központjában.  A hivatalos magyar stand mellett a Múlt és Jövő könyvkiadó és a Drory magyar könyvtár is foglalkozik a magyar irodalom terjesztésével a 26. jeruzsálemi könyvvásáron, amelyen harminc ország több mint ötszáz kiadója ajánl több mint százezer, különböző nyelveken írt kötetet.

A hivatalos magyar standon több mint kétszáz alkotást mutatnak be, mintegy negyven, Izraelben kiadott fordítást, magyar kortárs műveket, művészeti és turisztikai albumokat. Az érdeklődőknek angol nyelvű kortárs ajánlókiadványt, magyar irodalomtörténeti összefoglalót és magyar könyvkiadást bemutató prospektust osztanak.

Szentgyörgyi Zoltán tel-avivi nagykövet a magyar standot igen nagyszámú érdeklődő jelenlétében megnyitva felhívta a figyelmet, hogy utoljára négy éve jelent meg hasonló nagyságrendben a magyar irodalom Jeruzsálemben. Idén a Balassi Intézet szervezésében Spiró György, Schein Gábor, Röhrig Géza, Dragomán György és Kőbányai János képviseli hazánkat. A magyar íródelegáció tagjait számos eseményre invitálták; irodalmi beszélgetéseken, kerekasztal-konferenciákon vesznek részt a kortárs világirodalom nagyjainak társaságában.

Hétfőn Spiró Györgyöt ünnepelté két műhelybeszélgetésen is. Az Irodalmi Kávézóban Smuel Faszttal, a Makor Rison irodalmi szerkesztőjével beszélget, majd A valóságban élni címmel a Lengyel Iván néven Szabadkán született, Budapesten is dolgozó Ilan Eldad színházi rendezővel társalgott.

Spiró Prah cím, kétszemélyes komédiáját a tel-avivi Kameri színházban csütörtökön felolvasáson mutatják be Ilan Eldad közreműködésével. A Kossuth-díjas írónak nemrég látott napvilágot héberül az Álmodtam neked című novelláskötete Tarbay Dávid fordításában.

„Ha valaki megkérdezné, mi a leghatalmasabb, legtökéletesebb álmom, azt mondanám, hogy Jeruzsálem váljék a könyv, az irodalom és az írók fővárosává” – mondta a könyvvásárt vasárnap este megnyitó beszédében Simon Peresz izraeli elnök. Idén Antonio Muñoz Molina spanyol író nyerte el „Az egyén szabadsága a társadalomban” témáját feldolgozó alkotóknak kiosztott tekintélyes Jeruzsálem-díjat, amelynek legutóbbi díjazottjai Ian McEwan, Haruki Murakami, Leszek Kołakowski, António Lobo Antunes, Arthur Miller és Susan Sontag voltak.

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester megköszönte az írónak, hogy ellenállt a palesztin ügy aktivistái bojkottra való felszólításának, és elfogadta a kitüntetést. Molina tiszteletét fejezte ki Izrael és az izraeliek társadalmukkal szembeni kritikus hangjai iránt, és hangoztatta, a díj elfogadása nem jelenti, hogy bűnrészes lenne "bármilyen, az országban folyó szörnyűségben”. A kétévente tartott Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásárt először ötven évvel ezelőtt, 1963-ban rendezték meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X