nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar tudósok találkoztak Kárpátalján

Az anyanyelvű oktatás és a tankönyvkiadás problémái is szóba kerültek az ukrajnai magyar tudósok együttműködéséről szóló konferencián.

MTI | 2010. június 15.
|  

Az ukrajnai magyar tudósok együttműködéséről és a kárpátaljai magyar tudományosság integrációjának előmozdításáról tartottak egész napos konferenciát az Ungvárhoz közeli Antalócon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében.

A pénteki találkozón magyarországi és ukrajnai magyar tudósok szakmai előadásokkal világítottak rá olyan, a régió szempontjából fontos kérdésekre, mint a környezetvédelem, az agrárium helyzete, a kisebbségi jogok érvényesülése, az anyanyelvű oktatás és a tankönyvkiadás problémái.

A konferencia keretében kilenc, Kárpátaljával kapcsolatos tudományos kötetet mutattak be szerzőik, majd kerekasztal-beszélgetésen az ukrajnai magyar tudományosság további teendőit vitatták meg a résztvevők.

A tudóstalálkozó célja volt az is, hogy a magyar tudományosságot Kijevtől Beregszászig átfogva előkészítse az Ukrajnai Magyar Tudományos Tanács létrejöttét. Az ukrajnai magyar külső köztestület létszáma jelenleg 110 fő, ebből hárman az MTA külső tagjai. A jövőben tovább bővülhet a köztestület, hiszen magyarországi és ukrajnai doktori iskolákban jelenleg mintegy 70 kárpátaljai magyar fiatal készül tudományos pályájára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X