nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar szavazatokra vadásznak
a román elnőkjelöltek

Székelyföld autonómiáját azonban egyikük sem támogatná.

MTI | 2014. október 19.
|  

A Keresztény-liberális Szövetség (ACL) Kovászna megyei szervezete magyar nyelvű szórólapokat is nyomtatott, és kétnyelvű újságot indít, hogy államfőjelöltje, Klaus Johannis üzenetét a magyar választókhoz is eljutassa – közölte csütörtökön Mădălin Guruianu, az ellenzéki összefogásban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetője. A városi önkormányzati képviselő úgy vélekedett: a novemberi romániai elnökválasztáson induló két magyar jelöltnek – Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve Szilágyi Zsoltnak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjének – semmi esélye sincs megnyerni a választás. Guruianu szerint ezért a romániai magyar választóknak érdemes lenne már az első fordulóban a legesélyesebb román jelöltek valamelyike mögé felsorakozniuk.Hozzátette: Johannis „biztosan ellátogat” Kovászna megyébe is.

Az ellenzéki összefogás politikusa azt mondta: a politikai tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar közösség nem szavazna meg egy baloldali jelöltet, akárki is lenne az illető. „A magyarok nem hallgattak az RMDSZ-re a 2009-es államfőválasztáson, hiszen kevesebben szavaztak (az RMDSZ által támogatott) Mircea Geoanăra, mint Traian Băsescura” – emlékeztetett Guruianu. Mint mondta, arra számít: az RMDSZ ezúttal tartózkodni fog Victor Ponta nyílt támogatásától, hogy később ne legyen gond számára az elfordult választók visszaszerzése.

A szociáldemokraták államfőjelöltje, Victor Ponta kormányfő a kampányt megelőző hetekben kétszer is járt a Székelyföldön. Ponta szeptemberben támogatási szerződéseket, és iskolabuszokat hozott Székelyföldre, miután előzőleg augusztusban részt vett a Nyerges-tetőn tartott 1848-as megemlékezésen. A kormányfő mindkét esetben – az akkor még miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselő – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök társaságában látogatott a Székelyföldre.

Mindkét magyar államfőjelölt azt hangsúlyozta: fontos, hogy az első fordulóban a magyar közösség megmutassa erejét, és ne adja voksát olyan jelöltekre, akik nem vállalják fel a magyar érdekek képviseletét. A második forduló vonatkozásában Szilágyi Zsolt kizártnak nevezte, hogy az EMNP Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt támogassa. Kelemen Hunor többször jelezte, hogy az RMDSZ csak az első forduló után dönt arról kit támogat a másodikban, de annyit hozzátett: az erdélyi magyarság nem engedheti meg magának, hogy érzelmi alapon döntsön, hanem pragmatikusan kell választania.

A közvélemény-kutatások szerint az elnöki tisztség sorsa Ponta és Johannis között dőlhet el a választás második fordulójában. A kampányban mindkét politikus úgy nyilatkozott, hogy nem támogatják Székelyföld területi autonómiáját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X