nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar származású
francia báró
Törökországban

Hogyan hatott a francia kultúra az Oszmán Birodalomra, és mi közük van ehhez a magyaroknak? Hamarosan kiderül.

nyest.hu | 2014. november 4.
|  

Hogyan kapcsolódik egy magyar származású francia báró munkássága az Oszmán Birodalomhoz? Honnan ered a Tulipán-korszak elnevezés? Hogyan hatott a francia építészet a szultánok építkezéseire? Milyen kapcsolat volt a konstantinápolyi francia nagykövet és Ibrahim Müteferrika között?

Ezekre a kérdésekre válaszol a Török Kávéházi Estek sorozat legújabb előadása. Tóth Ferenc történész, az MTA tudományos munkatársa A francia kultúra hatása az Oszmán Birodalomra a 18. században címmel tart előadást november 5-én, szerdán 19 órakor a budapesti Török Kulturális Központban (1062 Budapest, Andrássy u. 62.).

Abdulcelil Levni, a Tulipán-korszak kiváló udvari miniatúrafestőjének szignója (1720), és III. Ahmed szultán általa festett portréja
Abdulcelil Levni, a Tulipán-korszak kiváló udvari miniatúrafestőjének szignója (1720), és III. Ahmed szultán általa festett portréja
(Forrás: A Wang folyó versei)

A Török Kávéházi Estek programsorozatot, melynek célja Törökország és a török kutúra megismertetése, 2010. novemberében indította útjára Tóth Ágnes és Rüll Ildikó, két olyan török kultúrát szerető fiatal, akik tudásukkal és lelkesedésükkel kívánják Törökország és Magyarország kapcsolatát szolgálni.

A programsorozat minden hónap első szerdáján kerül megrendezésre. Minél változatosabb témákat kiválasztva és azokhoz meghívott szakértőket biztosítva ismerteti meg az érdeklődőkkel Törökország ezernyi arcát. Fontos jellemzője az informális hangulat – a szakértők az adott téma rövid felvezetése után átadják a mikrofont a közönségnek; az esteket így a résztvevők kérdései irányítják egy szabad beszélgetés keretében, ezzel biztosítva a kötetlen hangvételt.

A Török Kávéházi Estek hamar kedveltté váltak a török, illetve török–magyar témákat kedvelők körében, és több, mint 100 fős havi látogatottságra tettek szert. Az esemény hivatalos Facebook-oldalán megtalálható az elmúlt évek fotóanyaga és az előadások címei.

A Török Kávéházi Estek az első két évben szinte teljes mértékben hivatalos támogatás nélkül, közösségi összefogással jöttek létre. 2013. februárjától a Török Kulturális Központ ad helyet a programsorozatnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X