nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar-török genetikai rokonságot találtak

Manapság sokat lehet hallani a magyar és török közötti esetleges rokonságról. Most tudósok is igazolták, na nem a népek vagy a nyelvek, hanem csak a magyar és török kajszibarack közötti genetikai rokonságot.

MTI / nyest.hu | 2011. január 24.
|  

Genetikai rokonságot találtak egy uniós kutatás során szakemberek a magyar és a török kajszibarack között - ismertette csütörtökön az Európai Unió tudományos portálja, a CORDIS (http://cordis.europa.eu).

A tanulmányt, amely elsőként hasonlította össze a Törökországban és Magyarországon honos fajták genetikai állományát, eredetileg a Journal of the American Society for Horticultural Science című szaklapban tették közzé a szerzők.

A szakemberek úgy vélik, a kajszibarack Kínából származik, onnan került Ázsián keresztül Európába. A kajszit földrajzi fellelhetősége szerint négy fő csoportba sorolják: a közép-ázsiai, az iráni-kaukázusi, az európai és a dzungari csoportokba. A törökországi fajták a második alcsoportba tartoznak, míg a magyarországiak az európaiba.

A budapesti Corvinus Egyetem kutatói török kollégáikkal együttműködve genetikai elemzéssel megállapították, hogy a magyar és az európai kultúrnövény-változatok vélhetően az iráni-kaukázusi genotípusok közötti kereszteződésből származtak. Hozzátették, hogy történelmi és nyelvészeti bizonyítékok is alátámasztani látszanak feltételezésüket.

Mint Halász Júlia kutatásvezető elmondta, munkájuk során 51 kajszifajta teljes, és 4 fajta részleges S-genotípusát határozták meg, így derült fény a közös „múltra", és rokonságra.

Az eredmények a leghatékonyabb fajtatársítás megválasztásában segíthetik a termesztőket és nemesítőket, ami gazdaságilag is kellő hasznot hoz, de a növény genetikai változatosságát is elősegíti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X