nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar rádió miatt szlovák panasz

A szlovák kulturális minisztérium szerint nem érkezett panaszáradat a nyelvtörvény miatt. A beérkezett jelentések rádióadásra, hirdetésre panaszkodtak.

MTI | 2010. január 11.
|  

Nem árasztották el panaszok a szlovák kulturális minisztériumot a szeptemberben megszigorított államnyelvtörvény megsértése miatt – jelentette ki Petra Fejdiová, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa újságíróknak vasárnap.

Közlése szerint szeptember óta 11 beadvány érkezett a minisztériumba, többségükben azt kifogásolták a panaszosok, hogy nem szlovák nyelvű volt egy reklám vagy egy hirdetés, vagy éppen angol szavakat használtak a médiában. A tavalyi egész évben nagyjából ugyanezen okok miatt összesen húsz panasszal fordultak a kulturális tárcához.

Fejdiová elismerte, hogy voltak panaszok helyi rádió magyar nyelvű adása, valamint több épület és térség idegen nyelvű megnevezése miatt, illetve amiatt, hogy egyes plakátokon csak magyar nyelvű felirat szerepelt.

A vitatott szlovák államnyelvtörvény tovább rontotta a kapcsolatokat Magyarország és Szlovákia között. Szlovákia szerint a nyelvtörvény erősíti a kisebbségek jogait, Budapest viszont úgy ítéli meg, hogy hátrányos helyzetbe sodorja a Szlovákiában élő magyar kisebbséget.

Mintegy félmillió magyar nemzetiségű polgár él Szlovákiában, ami a teljes lakosság tíz százalékának felel meg. A szlovák nyelvtörvény megsértéséért akár ötezer eurós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. A bírság kiszabása előtt a kulturális minisztériumnak fel kell szólítania a jogszabály megsértőjét, hogy hozza helyre hibáját.

Információ
X